Yaşam

Kırşehir'de nadir bulunan keme mantarı ilgi odağı

Nisan ve Mayıs aylarının vazgeçilmezi

Kırşehir, bin bir çeşit meyve ve sebzenin yetiştiği verimli topraklara sahipken, özellikle nadir bulunan ve bölgesel olarak yetişen keme mantarının ev sahipliğini yapıyor. Akçaal köyü ve Mucur Irmak Bucağı, bu değerli mantar için bilinen başlıca bölgeler. Keme, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında, yerel halkın ve Arap turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlardan sonra arazide keme mantarı aradıklarını dile getiren Haydar Baran ,Görüntüsü aynı patatese benziyor. İnsan sağlığına da çok faydalı ve protein oranı yüksek bir besin. Hatta kolesterole de iyi geldiği söyleniyor. Bunu arazide her insan bulamaz. Domalan, toprakta hafif kabarır ve görünen bir otu vardır. Bunları bilen, arazide mantarı bulabilir" dedi.

Keme Mantarının Sağlık Faydaları

Zengin kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriğiyle dikkat çeken keme mantarı, kas ve kemik dokusunu güçlendirme ve eklem ağrılarını hafifletme özelliklerine sahip. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri bulunuyor. Bu mantarın protein oranı yüksek olduğu ve kolesterole iyi geldiği de bilinenler arasında.

Keme Mantarının Kullanımı ve Pişirilmesi

Domalan, tombalak, topalak, geme, kumi gibi isimlerle de bilinen keme mantarı, suyla ıslatıldıktan sonra ince bir şekilde soyulup dilimlenerek sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketiliyor. Bazı yörelerde kebap yapımında da kullanılıyor.

Keme Mantarının Yetiştirilmesi ve Bölgesel Özellikleri

Keme mantarı, doğada kendiliğinden yetişmesinin yanı sıra, özellikle İlkbahar aylarında verimli topraklarda ekilerek de yetiştirilebiliyor. Konya ve Şanlıurfa bölgelerinde özel gübreleme ve ilaçlama yöntemleriyle yetiştirildiği görülürken, Kırşehir'de daha çok doğal ortamlarda yetişen bir tür olarak biliniyor.