Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi, geleneksel kültür ile bilimsel projeleri birleştiren önemli bir deneyim paylaşımına ev sahipliği yaptı. ‘Abdalın Bavulu’ adlı araştırma projesinin sonunda, sosyal bilgiler öğretmenliği öğrencileri, kültürel mirası günümüze taşımak için elde ettikleri deneyimleri izleyicilerle paylaştı.
24 Nisan 2025 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda etkinlik düzenlendi. Danışmanlığını Prof. Dr. Çağrı Öztürk Demirbaş’ın yürüttüğü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinden Emine Çoban ve Aslıgül Nazlı Altuntaş ile Sanat ve Müze Eğitimi dersine devam eden gönüllü 21 sosyal bilgiler öğretmen adayının ortaokul öğrencileriyle buluştuğu TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri tarafından desteklenen ‘Abdalın Bavulu: Müzemi Yanımda Taşıyorum’ başlıklı araştırma projesi deneyim paylaşımı ile proje sürecini tamamladı.
ÖĞRENCİLER DENEYİM KAZANDILAR
Yoğun katılım gösterilen etkinliği sunuculuğunu ikinci sınıf öğrencileri Hacer Çalışır ve Nur Metin’in üstlendi. Etkinlik İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hamza Yakar katılımları ile gerçekleşen etkinlikte, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği anabilim dalında öğrenim gören farklı düzeylerdeki öğretmen adayları programda roller üstlenerek hem kendileri deneyim kazandılar hem deneyim paylaşımı sürecinde arkadaşlarına destek oldular. Dide Esmer, Mehmet Tunç ve Kiraz Hilal Aksay’a hazırlık ve program süreçlerine desteklerinden dolayı teşekkür edildi.
DENEYİMLER KATILIMCILARA PAYLAŞILDI
Kırşehir yöresine ait halk oyunlarına ilişkin bir gösteri ile deneyim paylaşımı başladı. Proje sahibi öğretmen adayları Emine Çoban ve Aslıgül Nazlı Altuntaş ile uygulama sürecinde gidilen ortaokullarda uygulama öğretmenliği yapan Münevver Ünal, Büşra Erbek, Nisa Ortadağ gezici bavul müzenin hazırlanması ve okullardaki uygulama sürecine ilişkin deneyimlerini katılımcılar ile paylaştılar. Süreç içerisinde projenin farklı aşamalarında öğretmen adaylarına destek olan lisansüstü öğrencileri Meryem Cengiz ve Güler Cender de sürece dahil olmalarına ilişkin bilgilendirme yaptılar.
MERT, SÜREÇ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPTI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hilal Mert, 2209-A proje sürecine ilişkin bilgilendirme yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Hilal Mert, 2209-A proje başvuru süreci, süreç içerisinde yapılacaklar, destekler yaygınlaştırma gibi konularda katılımcılara bilgiler aktardı.
UNESCO YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ GÖÇER’İN MESAJI DUYGUSAL ANLARA SAHNE OLDU
Programda hastanede tedavi görmesi nedeniyle katılamayan UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Âdem Göçer’in gönderdiği videoya yer verildi. Âdem Göçer, videoda “Kırşehir bizim ilimiz, Muharrem Ertaş babamız, Çekiç Ali emmimiz, Hacı Taşan zaten dayımız. Neşet Ertaş bizim konuşan dilimiz, gören gözümüz, düşünen beynimiz. Budur bizim aslımız. Abdal oğlu Âdem Göçer. Unvanımızı da devlet verdi. Allah sizlere de öyle unvanlar nasip eylesin. Bol bol Cenabıhak allemin başarılar nasip eylesin. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizler bizim yarının büyüklerimizsiniz. Sizler bizleri yürütecek kişilersiniz valla. Sizler de gözelliğiinize mukayyet olun. Haysiyetinize mukayyet olun. Sevginize, saygınıza, hürmetinize mukayyet olun. Şahsınıza mukayyet olun. Sizlere ne yakışıyorsa, bu verdiğiniz eneğe ne yakışıyorsa ona mukayyet olun. Allaha ısmarladık diyorum. Ha şu arada da söyleyeyim Muharrem Ertaş bizim babamız evet. Babamız, müzik babamız, babamı mı inkar ettim yoo. Babama da Kör Bektaş derlerdi. Allah rahmet eylesin. Biz bunların hepsini de biliyoruz. Bu saygımızdan, müziğimizin babaları bunlar. Onlardan da bizler feyiz aldığımız için. Bu saygımızla konuşmak istedim. Saygılarımla, sevgilerimle, hepinizin huzuruna ve de hocalarımın huzuruna sunuyorum. Allaha ısmarladık diyorum…” dedi.
Göçer’in gönderdiği bu samimi video, katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.
KIRŞEHİR BELEDİYESİ ABDAL TOPLULUĞU’NDAN MÜZİK ZİYAFETİ
Programın final kısmında, Kırşehir Belediyesi Abdal Topluluğu katılımcılara unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Kırşehir’e özgü şarkılar ve halk oyunları, katılımcıları yerel kültüre adeta yolculuğa çıkardı. İrfan Ertaş, Köksal Ertaş, Hüseyin Ateşli, Yetiş Şahin ve Levent Demirkol’dan oluşan topluluk, geleneksel Kırşehir ezgilerini seslendirirken, davul, zurna ve diğer halk müziği enstrümanlarıyla büyük bir coşku yarattı. Abdal Topluluğu üyeleri, etkinliğe renk katan performanslarıyla katılımcılardan büyük alkış aldı.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Etkinliğin sonunda, proje sürecinde emeği geçen herkese belgeleri takdim edilerek program sonlandırıldı. Eğitim Fakültesi, programa anabilim dalı öğretim üyelerinin yanı sıra öğrencilerin heyecanlarına ortak olan öğretim üyelerinden; Prof. Dr. Nihat Çalışkan, Prof. Dr. Yurdal Dikmenli, Prof. Dr. Yakup Akyel, Doç. Dr. Nilay Çağlayan Dilber, Doç. Dr. Raziye Sancar Özer’e, lisansüstü eğitimine devam eden sosyal bilgiler eğitimi öğrencilerine, Kırşehir Belediyesi Abdal Topluluğu’nun programa katılımları hususunda destekleri için Kırşehir Belediyesi'ne, Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Köksal’a, Kırşehir yöresine ait halk oyunlarının sergilenmesinde destek olan antrenör Seda İlanbey ve öğrencileri Sıla Karakurt ile Esra Gizem Yüksel’e ve programa katılarak öğrencileri alkışlarıyla yüreklendiren tüm katılımcılara teşekkür etti.
Abdalın Bavulu Projesi, Kırşehir’in kültürel mirasını ve değerlerini genç nesillere tanıtma adına büyük bir adım oldu. Öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve katılımcıların etkinlikten elde ettiği deneyimler, Kırşehir’in kültürüne sahip çıkma ve yaşatma noktasında önemli bir yol olarak değerlendirildi.