Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kahverengi Kokarca'ya karşı yürütülen mücadelenin detaylarını paylaştı. Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre, Kahverengi Kokarca ile mücadele, Bakanlığın ilgili genel müdürlükleri, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam bir işbirliği içerisinde yürütülüyor. Bu kapsamda, 2023 yılında "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" hazırlanmış ve 2024 yılında bu istilacı türle mücadelede seferberlik başlatıldığı belirtildi.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada,"Çalışmalar kapsamında, Kahverengi Kokarca'nın popülasyonunun yoğun olduğu 35 ilde, 196 ilçede toplamda 1.272 teknik personel görev almıştır. Yaklaşık 100 bin üretici, sektör temsilcisi ve basın mensubuna bilgilendirme yapılmış, konuyla ilgili eğitim filmleri hazırlanmış, afiş, liflet ve broşürler dağıtılmıştır.

Vatandaşı korkutan deprem! Vatandaşı korkutan deprem!

Mücadele kapsamında biyoteknik yöntemlerle yaklaşık 3 bin tuzak, il müdürlükleri aracılığıyla üreticilere dağıtılmıştır. Kışlak alanlarda yoğunlaştırılan mücadelede yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlanmıştır. Ayrıca, biyolojik mücadele kapsamında Kahverengi Kokarca'nın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı doğaya salınmıştır.

Gelecek sezonda da mücadele artarak devam edecektir. Bu kapsamda, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde popülasyonun yoğun olduğu 140 bin ünite ilaçlanacak ve enstitüler tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır. Ayrıca, Kahverengi Kokarca'yı bahane ederek üreticiden daha düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili bakanlıklarla gerekli çalışmalar yürütülmektedir" ifadesini kullandılar

Muhabir: Zeliha Karayel