Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek olan program, Türklerin ata sazı bağlamanın Orta Asya’dan Anadolu’ya yolculuğunu ve şelpe çalım tekniğini konu alacak. Bu zengin içerikli program, Kırşehir’de ilk kez düzenlenecek.

TÜRK MUSİKİSİNİN KÖKENLERİNE YOLCULUK

Kırşehir, 2024 yılına bir müzik etkinliğiyle damgasını vuruyor. Türklerin ata sazı bağlamanın Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan yolculuğunu konu alan bir program, Ahi Evran Üniversitesi'nde izleyicilerle buluşacak. Bu program, sadece tarihi ve kültürel bir yolculuk değil, aynı zamanda bağlama çalım tekniklerinin de derinlemesine ele alınacağı bir etkinlik olacak.

ŞELPE ÇALIM TEKNİĞİ VE ETİMOLOJİSİ

Programda, Türk müziğinin önemli unsurlarından olan şelpe çalım tekniği detaylı bir şekilde incelenecek. Şelpenin etimolojisi ve tarihsel gelişimi üzerine yapılacak olan sunumlar, katılımcılara hem bilgi verecek hem de müzikle olan bağlarını güçlendirecek. Bu zengin içerikli etkinlik, müzikseverlere farklı bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor.

Kurtuluşun ölümsüz kadınları Kırşehir’de Kurtuluşun ölümsüz kadınları Kırşehir’de

Prof. Dr. Kubilay Kolukırık ,“Bağlamanın tarihsel yolculuğu, müziğimizin gelişimi açısından çok kıymetli bir mirastır. Bu program, Kırşehir’de bir ilki olarak yaşatılacak”dedi.Programda , bağlama çalım tekniklerinin yanı sıra şelpe ve zeybek gibi halk müziği unsurlarına da yer verilecek. Katılımcılar, geleneksel Türk müziğinin ritimlerine adım atarken, aynı zamanda bu müzik türlerinin icrasını da izleme fırsatı bulacak. Program, müzikle iç içe geçmiş kültürel  deneyim sunacak.

PROF. DR. KUBİLAY KOLUKIRIK’TAN DAVET

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kubilay Kolukırık, etkinliğin önemine vurgu yaparak tüm Kırşehir halkını davet etti. Kolukırık, etkinliğin Kırşehir'de bir ilk olacağına dikkat çekerek, “Bu program, şehrimize ve kültürümüze olan katkıları açısından büyük bir adım olacak.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Zeliha Karayel