Sağlık

Kırşehir'de hekim cerrahi aletleri yeniden tasarladı

Kırşehir’de Kapalı Laterjet Ameliyatları Yeniden Başladı

Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarlayarak kapalı cerrahi yöntemine geçişi sağladı.Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarlayarak üretim sürecine başladı. Bu yenilik sayesinde hastanede gerçekleştirilen “laterjet” ameliyatları, kapalı cerrahi yöntemiyle yapılmaya başlandı. Basat’ın tasarladığı bu el aletleri, kapalı cerrahiye geçişte önemli bir adım olarak görülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Basat, tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında omuz ekleminde kemik kayıplarının oluştuğunu belirtti. Bu kayıpların, sadece yumuşak doku ameliyatı olan “Bankart ameliyatı” ile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Basat, "bu durumlarda kaybolan kemiğin yerine konulmasının gerektiğini söyledi. Kapalı cerrahi yöntem sayesinde, kemik kaybını düzeltmenin yanı sıra tedavi süreci hızlanıyor ve kozmetik açıdan daha az iz bırakılıyor"dedi.

Basat, kapalı cerrahi yöntemin hastalara sağladığı avantajlardan da bahsetti. Bu yöntemde hastalar, açık cerrahiye oranla daha kısa sürede günlük yaşamlarına ve rutinlerine dönebilmekte. Kapalı cerrahi yönteminde yapılan küçük delikler, yara izini minimal düzeyde tutarken, başarı şansı da geleneksel yöntemlere kıyasla daha yüksek. Basat, bu yöntemin cerrahi beklentileri karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmakta olduğunu vurguladı.

Kapalı Laterjet ameliyatlarının Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeniden uygulanmaya başlaması, Basat’ın tasarladığı el aletleri sayesinde mümkün oldu. Daha önce bu ameliyatlar kapalı cerrahi yöntemiyle yapılmaktaydı ancak bu yöntemi destekleyen cihazları tedarik eden firmanın Türkiye’den çekilmesiyle, ameliyatlar açık cerrahi olarak devam etmek zorunda kaldı. Basat’ın girişimiyle tasarlanan yeni el aletleri, hastanede kapalı cerrahinin yeniden başlamasını sağladı.

Doç. Dr. Basat, tasarladığı el aletlerinin kapalı cerrahi yöntemini desteklediğini ve bu yöntemin hem cerrahlar hem de hastalar açısından çeşitli avantajlar sunduğunu belirtti. Gelecekteki cerrahi uygulamalarda da kapalı yöntemlerin yaygınlaşmasının beklendiğini söyleyen Basat, hastaların iyileşme sürecinin hızlanmasının ve ameliyat sonrası yaşam kalitesinin artmasının hedeflendiğini ifade etti.