Kültür & Sanat

Kırşehir^de en çok gezilen üç yer!

Bozkır'ın Cenneti'nde gezilecek üç yer!

Anadolu'nun bozkır cenneti şirin Kırşehir, tarihte; Hititler döneminde "Ahiyuva" ülkesi, Roma ve Bizans döneminde ise "Kapodakya" Selçuklular döneminde de Gülşehir olarak anıldı.Bir zamanların güller ülkesi olan şehir, şimdi bozkırın yanık bağrı, yanık sesiyle Ozanların diyarı oldu.
Kırşehir'i ziyarete şehir dışından gelen her yıl çok fazla sayıda insan, şehrin en çok nerelerini ziyaret ediyorlar onlara değindik bu haberimizde. Şehrin; tarihi ve coğrafi özelliklerinin yoğun olduğu yerler en çok ziyaret alan noktaları şu şekilde.Bu yerlerin en başında tarihin ilk Uzay Bilimleri Medresesi olan Cacabey Medresesi başı çekmekte.İkinci olaraktan Âşık Paşa Türbesi geliyor. Anadolu'da garip kalan kimsesiz bir dil olan, Türkçe'nin tek savunucusu değerli bir ilim adamı Aşıkpaşa, Garpname'siyle geniş kitlelerin sesi olmuştu.Şehrin belki de hemen her yerinde adını sıkça duyacağınız ve esnafların piri olan, Ahi Evran'ın Ahi Evran Camisi ise, ziyaret alan bir başka tarihi yer olarak karşımıza çıkmakta.
Bahsedilen yerler hakkındaki bilgiler ise haberin devamında.
CACABEY MEDRESESİ

Kırşehir’in merkezine 1271-1272 yılları arasında Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından yaptırılmıştır. Medresenin Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan’ın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapıldığı bilinmektedir. Cacabey Medresesi, o dönemlerde astronomi çalışmalarının yapıldığı bir rasathâne olarak kullanılmıştır.

Eser bugün camii olarak kullanılmaktadır. Medrese kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. İki eyvanlı kapalı avlulu medreseler gurubuna girmektedir. Yapının köşelerinde bulunan roket biçimli köşe payandaları dikkati çekmektedir.Medreseden ayrı yapılmış olan minare erken dönem örneklerden birisidir.Minarede uygulanan üç farklı tuğla örgü sistemi Anadoluda tek örnektir.Dünyanın ilk Uzay Bilimleri Medresesidir. Dünyadaki İlk uzay dersleri burada verilmiştir.
AHİ EVRAN CAMİİ


Ahilik Teşkilatının kurucusu olarak bilinen Ahi Evran hayrına yaptırılan cami ve türbe il merkezinde bulunmaktadır. Ahi Evran Cami ve Türbesi, 1482 yılında yaptırılmıştır. Türbeye, cami içinden bir merdivenle çıkılmaktadır. Zaviye; plânlı mescit, ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın türbesi ve zaviye-tekke olarak kullanılan mekânlardan oluşmaktadır.

Ahi Evran Kabiri; adını Ahi Evran-ı Veli'den almaktadır. Halk arasında Evliyaullah olarak anılan, esnaflar birliği ve ahilik örgütünün kurucusu Ahi Evran-ı Veli adına yapılmıştır. Aslen zaviye olarak yapılan bina sonraki yıllarda cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
ÂŞIK PAŞA TÜRBESİ

Âşık Paşa'nın vasiyeti üzerine şehrin kuzeydoğusunda bir tepede yapılmış olup bir de kitâbesi vardır. Ertana veziri Alaattin Alişahruhi tarafından yaptırılmıştır. 1333 tarihli türbe tamamen mermerden yapılmış olup, asimetrik uzun cephesi , Kırgız çadırına benzeyen kubbesi, yana alınmış dar ve uzun portali ile Selçuklu mimarisinden farklılık göstermektedir.Kitabesinde çok değişik olarak kubbenin önüne gelmiş girinti yapan saçak silmeleri ile çerçevelenmiştir. Portalide istiritye nişin etrafı, örgü motiflerinden oluşan bir bordürleçevrilmiş, düz cephenin ortasında, alçakta, sivri kemer kalınlıkla tek bir pencere açılmıştır. Âşık Paşa Türbesi, simetriden kaçınan farklı bir mimari anlayışın eseridir. Orta Asya eski Türk geleneklerine bağlı özellikleriyle Anadolu’da Türk - İslam yapı sanatının değerli bir örneğidir.

Kırşehir Kent Konseyi'nin girişimleriyle 2014 yılında Ahi Evran Cami ve Türbesi ile Cacabey Medresesi, UNESCO Geçici Kültürel Miras Listesi'ne alınmıştı.