Türkiye, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından on binlerce binanın yıkılmasıyla yaraları sarmaya çalışırken Kırşehir’de depreme dayanıklılık tespitinin yapımı için ekibin olmaması gözlerden kaçmadı.

Kırşehir Memleket Gazetesi Muhabiri Fahrettin Toker’in derlediği bilgilere göre Kırşehir Belediyesi’nde ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde depreme dayanıklılık tespiti yapan ekiplerin olmadığını tespit etti. Gerekli mercilerle yapılan görüşmeler sonucunda alınan cevapta, “Kırşehir’de böyle bir ekip bulunmamakta. Önceden kurumlarımızın çalışmış olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı çalışan firmalarla çalışıyorduk. Fakat firma sahipleri pandemi sürecinde hayatını kaybettiği için şimdi böyle bir yetkili lisanslı firma bulunmamakta” ifadeleri kullanıldı.

EN YAKIN KIRIKKALE’DEN BULABİLİRSİNİZ

Kırşehir’de depreme dayanıklılık tespitini yapan lisanslı firmanın bulunmadığı en yakın il olan Kırıkkale’den talep edileceğini söyleyen yetkililer, “Kırıkkale’den böyle bir ekip talebinde bulunulabilir. İlimizde böyle bir hizmet şu an için verilemiyor” denildi.

ÜCRETLİ BİR ŞEKİLDE LİSANSLI FİRMALAR İLE ÇALIŞILABİLİR

Depreme dayanıklılık tespiti için lisanslı firmaların ücretli olduğunu söyleyen yetkililer, “Böyle bir test için en yakın çevre il olan Kırıkkale’den lisanslı uzmanlar ile görüşülebilir. Kişiler kendi ücretini ödeyerek evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ettirebilirler. Eğer depreme dayanıklılık tespitinin dışında bir rapor verilirse evlerini yıkmak zorundadırlar” diye konuştular.

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI NASIL ÖĞRENİRİM?

Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyen pek çok faktör vardır. Bina yapılırken kullanılan malzeme, binanın yaşı, bulunduğu zemin ve deprem bölgesinde olup olmaması gibi etkenler binanın dayanıklılık oranını etkilemektedir.

Aynı zamanda bir evin ya da binanın depreme dayanıklı olup olmadığını deprem dayanıklılık testi en net şekilde verecektir. Bununla birlikte evinizde kendiniz de evinizin depreme dayanıklı olup olmadığı hakkında fikir almak için gözlem yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak bakmanız gereken yerler şu şekildedir:

Kolon ve kirişler: Çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik ya da kesilen kolon varsa uzman çağrılmalıdır.

Zeminler: Zemini sert ve taş olan yapılar depreme dayanıklıdır. Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir.

Duvarlar: Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.

DEPREM DAYANIKLILIK TESTİNİ KİM, HANGİ KURUM YAPAR? 

Deprem dayanıklılık testi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından ücret karşılığında yapılmaktadır.

Deprem dayanıklılık testi için gelen kişiler inceleme işlemlerinden sonra binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatırlar. Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılır. Kısa süre içerisinde risk raporu elinize ulaşır.

Evinizde bir risk olduğunu düşünüyorsanız, bir deprem felaketi yaşanmadan önce mutlaka uzmanları inceleme için çağırmalı ve çıkan rapora göre binayı güçlendirme çalışmalarına gitmelisiniz.

 Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve on binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremin ardından en çok merak edilen konular arasında yer aldı. (FAHRETTİN TOKER)

Esnaf Murat Dağdeviren'in Acı günü Esnaf Murat Dağdeviren'in Acı günü

Muhabir: Haber Merkezi