Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğü, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, Milli Eğitim Şurası Yönetmeliği'nin kaldırıldığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şurası'nın artık toplanmayacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bu açıklamayla birlikte, Milli Eğitim Şurası ile ilgili çalışmaların, "Milli Eğitim Şurası Yönergesi" çerçevesinde yürütüleceği belirtildi.

İptal edildi İptal edildi

10 Aralık 2022 tarih ve 32039 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği'nin 6 ve 16'ncı maddeleri kapsamında hazırlanan "Milli Eğitim Şurası Yönergesi", Mart 2024 tarih ve 2796 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanarak resmiyet kazandı. Bu yeni düzenleme ile birlikte, şura faaliyetlerinin daha etkin ve amaç doğrultusunda ilerlemesi hedeflenmektedir.

1921 yılında Maarif Kongresi adı altında başlayan ve Anadolu'nun işgal altında olmayan bölgelerinden heyetlerin katılımıyla eğitimle alakalı meselelerin görüşülmesi geleneği, yıllar içinde şura toplantılarına dönüşmüştür. Bugüne kadar 20 Milli Eğitim Şurası gerçekleştirilerek, Türk milli eğitim sisteminin tarihinde ve gelişiminde önemli roller üstlenmiştir.

Bakanlık, 21. Milli Eğitim Şurası'nın düzenlenmesi amacıyla "dijital vatandaşlık, kültürel mirasın teknolojik aktarımı, eğitimde yapay zekâ, öğretmen ve yönetici yetiştirme ve mesleki gelişimde dönüşüm" gibi birçok önemli başlıkta teknik ön çalışmaların planlamasını tamamlamış durumdadır. Bu hazırlıklar, eğitim öğretimle ilgili konuları evrensel değer ve standartlar çerçevesinde tetkik etmeye ve tavsiye kararları almaya yöneliktir.

Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu açıklaması, Milli Eğitim Şurası'nın öneminin altını bir kez daha çizerken, eğitim sisteminin kalitesini yükseltme ve toplumsal değerlere dayalı bir Türk milli eğitim sistemi geliştirmek amacıyla yapılan çalışmaların devam edeceğini kamuoyuna duyurmuştur.

Muhabir: Zeliha Karayel