Ahiler Kalkınma Ajansı'nın (AHİKA) başvuruları sonucunda, 2023 yılında bölgemizden 12 yöresel ürün uluslararası Ark of Taste (Lezzet Sandığı) etiketi alarak tescillenmiş ve dünya çapında tanınırlık kazandı.Bu 12 yöresel ürünlerin arasında Kırşehir’in Cemele Biberi ve Kırşehir Çirleme arasında bulunduğu Ark of Taste (Lezzet Sandığı) etiketi almaya hak kazandı.
Yok olma tehlikesi ile karşı kaşıya olan yöresel ürünlerin korunması, üretiminin teşvik edilmesi ve menşei tescil edilmesi bakımından öneme sahip olan Ark of Taste etiketi, 2023 yılında AHİKA tarafından yapılan başvurular neticesinde 12 yöresel ürünümüze kazandırıldı. Bunlar;
Aksaray’da: Eşmekaya Koyun Yoğurdu, Gelveri Ekmeği, Aksaray Tulum Kebabı,
Kırıkkale’de: Kılıçlar Soğanı, Delice Doğal Kaynak Tuzu,
Kırşehir’de: Cemele Biberi, Kırşehir Çirleme,
Nevşehir’de: Ayhan Patlıcanı, Nevşehir Simidi,
Niğde’de: Darboğaz Kirazı, Bor Söğürmesi, Niğde Dermason Fasulyesi’dir.
Lezzet Sandığı olarak isimlendirilen Ark of Taste, merkezi İtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından yönetilmekte olup unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ürünleri, geleneksel üretim ve pişirme yöntemlerini, yerli tohumu ve organik üretimde biyoçeşitliliği korumayı hedefleyen, ülkelerin gıda çeşitliliğini korumak ve farkındalık yaratmak amacıyla yerli üreticiyi teşvik eden ve tarımı destekleyen uluslararası bir etiket sistemidir. Türkiye’den, Ark of Taste etiketine sahip toplam 108 yöresel ürün bulunmaktadır.
TR71 Bölgesi yöresel ürünlerinin Ark of Taste etiketi almasına yönelik faaliyetlere 2024 ve 2025 yıllarında da devam edilecektir.