KIRŞEHİR' de TURİZM, SANAYİ ve SPOR...

Efendim bir şehrin gelişmesi için olmazsa olmaz faktörlerden biriside TURİZM dir. Bu konuda rüştünü ıspatlamış kimi illere değinelim.

Dün o illerimizde turizm yoktu. Spor yoktu. Sanayi de yoktu. TÜSİAD'ın yoğunlukla faaliyetleri kapsamında Marmara bölgesi illerimiz bu konuda bir hayli ilerdeydi.

Gelelim kimi illerimize.

Sadece Antalya' ya yılda minumum 20 milyon turist gelirken, komşu ilimiz Nevşehir Kapadokya' ya ise 8 milyon turist geliyor. Peki Mersin'e neden turist gelmiyor?

Sadece Konya Mevlana' ya inanç turizm tahtında ise 10 milyon yabancı turist geliyor. Yerli turistler hariç.

Gel gelelim şirin veya son zamanlarda adını da çokça duyduğumuz garip Kırşehir' e. Evet. Kırşehir garip ama bu garipliği oluşturan maalesef bizleriz.

Alışmışız topu taça, auta atmaya.

Siyasilerimiz gerek Nevşehir gerekse Konya inanç turizmi çekmek için bu zamana kadar vaadlerden öte ne yapabildi?

Amiyane tabirle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Ahiler, Cacabeyler, Yunus Emre, Aşıkpaşa, Ahmed-i Gülşehri ve Neşet Ertaş ozanımız da ekleyip de kendimizi hala daha anlatamadık.

Ahilik müzesi geçde olsa kuruldu. Kim kurdu biliyormusunuz? İki yıl üzerinde ciddi bir çalışma yapan hali hazırda Vali Yardımcısı İsmail ÇETİNKAYA beyin özellikle gayretleri ile.

Dikkatinizi çekerim özellikle gayretleri ile. Arşivler, ilgili bakanlıklar, konu hakkında bilgi sahibi olan akademisyenler ile düşe, kalka özetleyip yol haritasını çizdi ve muhteşem bir eser oluşturdu.

"KIRŞEHİR AHİLİK MÜZESİ"

Çok da güzel oldu. İç mekan ve tasarım harikülade. Peki kaç Kırşehir' li gitti veya biliyor? İnanın gözlemler yapıyoruz.

Ahi Evran Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerimizin aileleri mezuniyet, gezi töreni tahtında şehrimize uğrayınca ilk uğradıkları yer = "KIRŞEHİR AHİLİK MÜZESİ".

Ne yapmalı? 2024 eğitim ve öğretim yılı açıldığında il ve ilçe liseleri son sınıf öğrencileri belli program dahilinde gezdirilmeli. Yani önce kendi çocuklarımız görmeli. Aynısı Cacabey Camii yani Uzay Bilimleri Medresesi gezdirilmeli.

Devam edelim. Tarihi "Üç Ayak Kilisesi" ne halde biliyormusunuz? Atıl ve yıkık dökük durumda? Etrafında ne var? Hiç bir şey. Yolu varmı yok maalesef. Hatta toprak tali yol.

Geçelim meşhur ama bir atıl dökük durumda olan Dulkadirli Yer altı şehri. Amanda aman. Anlatırız. İlk insanlar burda yaşadı. İlk çağ, tunç Çağı. Kapısı hapishane kapısı gibi. İçeride sözde bir ışıklandırma. Gerisi fasa fiso.

Vali yardımcısı sayın İsmail ÇETİNKAYA buralara da el atsa inanın muhteşem olur. Cazibeli olur. Geleni gideni çok olur. Mucur yeraltı şehri anlatmaya gerek yok zaten.

Yunus Emre Türbesi ve mahiyetini tüm Türkiye'ye ve Dünya ya tanıtabildik mi? Aksaray kadar sahip çıkabildik mi? Yok maalesef. An itibariyle muhteşem bir görünüme sahip oluyor.

Ulupınar köyümüz sınırında, Yunus Emre türbesinde tamir tadilat hızla devam ediyor. Kim biliyor? Aksaraylılar.

Çünkü Aksaray Valiliği sahiplenmiş. Kesikköprü Kervansaray Han ne alemde? Transit geçiyoruz. Ne restoran var, ne kafe. Hepsini geçtik.

Tüm kurumlara modern bir bina yaptık. Çok amaçlı bina yaptık. Kültür Müdürlüğü binası içler acısı içinde. Kültür şehrine yakışıyor mu? Merdiven den çıkarsanız görürsünüz kafayı tavana vurursunuz. Neyse onu da geçtik.

Turist neyi ister ve gezer? Tarihi yerler, inanç turizmi, şifalı kaplıcaları gezer.

Uzatmadan söyleyelim. Şifalı kaplıcalarımızıda maalesef tanıtamadık. Kırşehir de otel lerimiz kendi çapında müşterisini kendisi buluyor.

Sanayimize de değinelim. Kırıkkale, Aksaray, Yozgat, Kayseri aldı başını gitti. Bizde önceki dönem Müsiad başkanlığı yapmış, genç kardeşimiz işadamı Ömer ALİ ÖZ görevi boyunca,

Elini kolunu taşın altına koydu. MÜSİAD' Kırşehir var deyip yepyeni modern bir bina açılışı yaptı. İl, il ülke ülke gezdi. Yılda en az 3 kere basın toplantısı yaptı. Basınla buluştu. Kırşehir sorunlarına değindi. Yatırım için yeterli elektrik yok, arsa yok dedi.

Kırşehir de tüten baca sayısı artmalı dedi. 2. Organizeyi kuralım, sanayi arazisini geliştirelim dedi. Bakanlığın ve siyasetin dikkatini çekti. Adeta bir süreç başlattı.

Mini, orta ölçekli sanayi, fabrika kurulmasına öncülük etti. Yani genç işadamı Ömer Ali ÖZ dedi ki;

Kırşehir yeterki istesin, devlette verir, hükümette verir büyürüz, daha da ileri gideriz medajını verdi. Bu konuda da rüştünü ispatladı.

Bizim YOZGAT tan ne eksiğimiz var. Kırıkkale den. Nevşehir den??

Gel gelelim spora. Sporun siyaseti olur mu? Olmaz. Maalesef onu da yaptık. Çok geriye gitmeyelim son iki yıldır Kırşehir de oynanan maçlara neden siyaset, iş dünyası, bürokrasi gitmiyor?

İki seçim arasında da gitmediler. Taraftar ile hemhal olmadılar.

Spor şehrin reklamıdır. Spor şehri kalkındırır. Mevcut klüp başkanı Çağatay Han TORUN' a Allah yardım etsin. Bir belediye finans yardımı ile olmayacağını biliyor. Kılı kırk yararak transfer yapıyor.

Yanında Petlas yok. Siyaset yok. İş dünyası da yok. Eee?? Nasıl olacak. Buradan Belediye Başkanı Selahattin EKİCİOĞLU' na sesleniyorum. Taşıma su ile devran dönmez.

Ankara caddesi, Terme Caddesi, ana yol kenarlarını ve yapmış olduğunuz mevcut otoparkları cüzi ücretli yapın. Geliri sadece Kırşehir spora yardım tahtında olacak. Hiç yoktan iyidir. Gibi.

Futbol para demektir. Tesis demektir. Stadyum demektir. Hiç birisi de yok maalesef. Hem Kırşehir de olan Ahi Stadyum daki maç'a gitmeyiz. Hemde eleştiririz.

Sonra da Kırşehir kaderi böyle deriz. Kırşehir kâderi böyle değil. İnsanı böyle maalesef. Kırıkkale, Yozgat, Kayseri insanı da şu içiyor, ekmek yiyor. Uzaydan özel menü gelmiyor yani. Bizim gibi hava soluyorlar.

Her açıdan Türkiye yi, dünyayı gözlemleyen yeni yepyeni vizyonlu, Kırşehir için dertlenen realist insanlara, yöneticilere ihtiyacımız var.

Günlük kitap okuyan, gündemi takip eden aydın insanlara ihtiyacımız var. Sözü, özü bir olan, ilkeleri olan kişilere ihtiyacımız var. O zaman Kırşehir gelişir büyür.

TURİZM YOK!!
SANAYİ YOK!!
SPOR' da YOK!!

KOMŞU İLLER de HEPSİ VAR ÇOK!!

NASIL OLACAK?? KIRŞEHİR TALİHİ BÖYLE DİYEREK DEVAM EDECEĞİZ... GENÇLERİMİZ de ŞEHRİ TERK EDİP GİDECEK...

Bilinen ama çözüm üretilmeyen hususlar. Vay efendim hızlı tren gelmemişte. Sen hızlı mısın da hızlı tren gelsin... Vay efendim çevre yolu gelmemişte... Senin çevren varmı ki çevre yolu gelsin.

Vakti zamanında Projeyi getirenlere engel ol. Bakanlığa ihtiyacımız yok de. Koşturma. Mekik dokuma. 2018 de temeli atılan 2 yılda bitecek olan Valilik binası 6,5 yılda hala daha bitmesin.

Kısır döngü çekişmeler de üstümüze yok. Halk her şeyin farkında. Çorum'da hızlı tren yok ama İstanbul dan sonra ihracatta ikinci oldu beyler.

Dikkatinizi çekerim. Anadolu'dan Çorum'dan bahsediyorum. Arife tarif gerekmez.

Bari bir Ahilik Müzesini gezelim, gezdirelim. Harika olmuş. Selam vesselam...