Son haftalarda çağlalarda görülen çil lekeleri büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Peki bu siyah çil lekelerinin sebebi nedir? Bu lekeli çağlalar yenir mi?, Bu lekelerin kayısıya etkisi olur mu?.
Bunun için Ziraat Mühendislerinden bu lekeler hakkında bilgiler aldık. Bu ve buna benzer lekeler Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Kayseri bölgesinde meyve çağla iken çıktığı ve her yıl görüldüğü belirten Mühendisler, “Bu tür meyvelerde 2 tür hastalık meydana gelir. Bu hastalıklardan bir tanesi Yaprak Delen(Çil)Hastalığı, diğeri ise Monilya (mumya) hastalığıdır. Kırşehir’de ki ağaçlarda görülen bu durumda Yaprak, yani çil hastalığıdır. Bu hastalık yaprak, meyve, tohum ve genç dallarda hastalık yapar. Yaprak ve meyve üzerinde yağ lekesi şeklinde başlar ve zamanla kenarları kırmızımtırak, orta kısımları koyu kahverengine dönüşür. Yapraklar saçma ile DELİNMİŞ GİBİ BİR HAL ALIR. Meyve üzerinde de aynı şekilde lekeler oluşur. Sürgünler üzerinde ise yuvarlak, kahverengi-kırmızı renkte lekeler meydana gelir. Bu hastalıktan dolayı yüzde % 20-60 verim kaybı olur. Kayısı da görülen ve ekonomik açıdan en çok zarar veren hastalıklardan biridir.” dediler
Kayısı ağacı olanlar bu habere dikkat!
Bu haber Kırşehir’de Kayısı ağacı olan herkesi ilgilendiriyor.
Muhabir: Zeliha Karayel
Yorumlar