Gündem

Kanatlı et ihracatına kısıtlama

Yükselen talep ve fiyatlar

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesi sonrası beyaz ete yönelen tüketici talebinin artmasıyla, Kırşehir'de ve Türkiye genelinde tavuk eti fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandı. Kırmızı et fiyatlarının hızla artması, tüketicilerin daha uygun maliyetli bir alternatif olarak beyaz ete yönelmelerine neden oldu. Bu durum, özellikle yaz aylarında mangal sezonunun da başlamasıyla birlikte tavuk eti talebinin artmasına ve fiyatların yükselmesine sebep oldu. Kırşehir başta olmak üzere tüm Türkiye'de tavuk eti, piyasada en çok satılan ürünler arasına girdi.

Kırşehir'deki tavuk eti talebinin artışı, tüm ülke genelinde benzer bir eğilim gösterdi. Yaz aylarının gelmesi ve mangal kültürünün popülerliği, tavuk etine olan ilgiyi daha da artırdı. Tüketiciler, yüksek kırmızı et fiyatları karşısında daha ekonomik bir alternatif olarak beyaz ete yöneldiler, bu da piyasada fiyatların yükselmesine neden oldu.

Ticaret Bakanlığı, yaşanan bu hızlı fiyat artışlarına müdahale etmek için kanatlı et ihracatına kısıtlamalar getirdi. 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak bu yeni düzenleme ile tavuk eti ihracatı aylık maksimum 10 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Yıl sonuna kadar toplamda ise 80 bin ton ihracat yapılmasına izin verilecek. Bu önlem, iç piyasada tavuk eti arzını artırarak fiyatları dengede tutmayı amaçlıyor.

Bu süreçte, tavukçuluk sektöründe fahiş fiyat uygulayan 16 firmaya para cezası kesildi. Bakanlık, tüketici haklarını korumak ve piyasadaki fiyat istikrarını sağlamak için denetimlerini sıkılaştırdı. Bu firmaların, piyasa koşullarını manipüle etmeye çalıştıkları tespit edildi ve gereken yasal işlemler uygulandı.