Gündem

İlhan: "Verilen sözler yine tutulmadı!"

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, TSK Personel Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, parlamentoda Milli Savunma Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan ve uzun süredir beklenen TSK Personel Kanunu ile ilgili eleştirilerini dile getirdi. İlhan, kanun teklifinin yine "yaptık oldu" anlayışı ile hazırlandığını belirtti. 

İlhan, konuşmasına Kayseri'deki 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda düşen eğitim uçağında şehit olan iki pilot için taziye mesajıyla başladı ve ardından kanun teklifinin genel maddelerine yönelik eleştirilerini sıraladı.

Milletvekili İlhan," Bu teklif üzerine söylenecek çok şey var ama bunları konuşmadan önce silahlı kuvvetlerimizde süregelen yapısal değişikliklerin yaşattığı sorunlar üzerine de birkaç söz söylemek isterim. Örneğin, Türkiye 10 Kasım’da Tuzla Piyade Okulu’nda yaşanan olayı günlerce konuştu. Yakasına Atatürk rozeti takmayı reddeden bir teğmen ile sınıf arkadaşları arasında yaşanan tartışma sonrası 7 teğmen ihraç edilmişti ve 4 Atatürkçü teğmen için de TSK’dan atılma tehlikesi devam etmektedir. Ancak buna karşın düzensiz göç ülkemiz için milli güvenlik sorunu iken Suriye’de yaşanan insan kaçakçılığı olayı münferit olarak değerlendirilerek, "çürük elmaları ayıklıyoruz" şeklinde önemsizleştirilmeye çalışıldı. Halbuki göçmen kaçakçıları, TSK’da görevli kritik bir birlik komutanının özel karargâhında yer alan emir astsubayları ile suçta işbirliği yapabilecek duruma gelmişse bu oldukça önemsenmesi gereken bir sorundur. Bu konu titizlikle soruşturulmalı, hassas takip ve kontrol mekanizmaları etkinleştirilmelidir."

 ASKERİ ÖĞRENCİLERİN MARUZ BIRAKILDIĞI DURUMUN HİÇBİR ŞEKİLDE AKLA UYGUNLUĞU YOKTUR!

 Askeri okullardan bir takım gerekçelerle uzaklaştırılan ve atılan öğrencilerin kedilerine yapılan harcamaların yüklü bir hesaplama ile geri talep edilmesinin mantığa uygun ve doğru olmadığını dile getiren İLHAN, hali hazırda ekonomik açmazlar içindeyken öğrencileri ve ailelerini mağdur edecek bu durumun, iktidarın uyguladığı ve akıl tutulması yaratan politikalar içinde ekonomik bir menfaati göz etmeye çalıştığına vurgu yaparak eleştirilerine şöyle devam etti: "Yine bu teklifin 11, 18, 39 ve 40. maddelerinde detay gibi görünen ancak uygulamada büyük sorun çıkarabilecek olan askeri öğrencilerin disiplinsizlik nedeniyle okullardan uzaklaştırılmaları ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Buna göre öğrencilerden kendileri için yapılan masrafların 4 katı bedel alınması öngörülmektedir. Bu açıkçası hem ülkemizin orta ve dar gelirli kesimlerinin ekonomik gerçekleriyle uyuşmamakta hem de evrensel bir ilke olan cezanın orantılılığı ile de bağdaşmamaktadır. Ayrıca aileler çocuklarını asker yetiştiren okullardan birine gönderirken yapılan masrafların 4 katının alınması ihtimalini tercihte önemli bir sorun olarak düşünecek ve bu durum, altını çizerek belirtmek isterim ki; askeri okullara olan nitelikli talebin de azalma tehlikesini ortaya çıkarabilecektir. Bu üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husustur. Eğer teklif bu şekilde kanunlaşırsa uygulamada büyük sorunlar oluşturacağı kanaatinde olduğumu da özellikle belirtmek isterim."

 TSK ÇATISI ALTINDA YER ALAN HER KADEMEDEN ASKERİN ÖZLÜK HAKLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YETERSİZDİR

 İlhan, özlük hakları açısından yıllardan beri iyileştirme ve düzenleme bekleyen askeri personelin bu kanun teklifi ile yine beklentilerinin karşılanmadığını, haksızlığın giderilmediğini ifade ederek her kıdem ve kademeden askerin gerçekte hakkı olan neredeyse hiçbir iyileştirmenin teklifte bulmadığını da ekledi ve konuşmasında şunlara yer verdi: "31. maddede subay ve astsubaylara ödenen ek görev ücretlerindeki öngörülen artış, reel enflasyondan kaynaklı kayıplar düşünüldüğünde oldukça yetersizdir. Yıllardır hükümet kadrolarınca defaatle sözler verilmesine karşın; tazminat haklarını alamayan emekli astsubaylar ile ilgili geçen ay başında vermiş olduğumuz kanun teklifi de reddedildi. Makam ve görev tazminatından mahrum bırakılan binbaşılar aleyhine süregelen haksızlık ve eşitsizlik de bir türlü çözülememiştir. Kanunda yer almasına ve sözler verilmesine rağmen kamuda iş hakkı verilmeyen Uzman Çavuş ve Sözleşmeli Erler, 1999 ve 2003 yılları arasında naspedilen astsubay ve astsubaylıktan subaylığa geçiş yapan yaklaşık 1500 kişinin sivil okul borçlanma sorunu sebebiyle hem emeklilikte hem de fiili hizmet zammında yaşadıkları haksızlık ve eşitsizlik, emekli maaşları yetersiz olan askerler ve sivil personellerin sorunları da hala devam etmektedir. Bu kardeşlerimizin birçoğu ile büyük emekli mitinginde bir aradaydık. Sorunlarını uzun uzadıya konuştuk. Takdir edersiniz ki hepsi çok ama çok dertli ve sizlerden de şikayetçiler. Bu kanun teklifinden de büyük umutları vardı ancak maalesef görüyoruz ki neredeyse hiçbir beklentileri karşılanamayacaktır."dedi.

 CUMHURİYET HALK PARTİSİ, İKTİDARIN TSK'YA DAİR DUYARSIZ KALDIĞI HER KONUDA MÜCADELE EDECEKTİR

 Son olarak İLHAN, TSK bünyesinde olan ya da emekli olan tüm askerlerin ivedilik gerektiren problemlerine ilişkin her konuda CHP olarak mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyerek şu sözlerle konuşmasını noktaladı: "Sorunlar o kadar çok ki, bu ülkede " Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği" var. Yanlış duymadınız Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği… Herhalde keyfiyetten açılmadı bu dernek. Bunu söylemek bile, bana zul geliyor ama böyle bir derneğin varlığı hepimizin utancı olsa gerek. Hükümet duyarsız kalabilir ama biz yine de Cumhuriyet Halk Partisi olarak emekli astsubaylar, emekli binbaşılar, atanamayan uzman çavuşlar ve sözleşmeli erler, gazi sayılmayan kahramanlar, muvazzaf personeller, şehit aileleri ve gazilerimizin sorunları için mücadelemize devam edeceğiz."ifadesini kullandı.