Kırşehir'de halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen Cemrenin ilki 19 Şubat-20 Şubat tarihleri arasında havaya düşerek hava sıcaklığının artmasına neden oldu. Vatandaşın gözü şimdi de ikinci cemrede. İkincisi 26-27 Şubat'ta suya üçüncü cemre ise 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.

20 Şubat’ta havaya düşen ilk cemreden sonra ikinci cemre de yarın suya düşüyor. Böylece cemrelerin tam ortasına gelinmiş oldu.

Vatandaşlardan MEDAŞ’a çağrı! Vatandaşlardan MEDAŞ’a çağrı!

Baharın müjdecisi olarak bilinen cemrenin ilki 20 Şubat Pazartesi günü havaya düşmüştü. Kırşehir'de mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığı ikinci cemrenin düşmesiyle kendisini iyice hissettirirken, halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen, sıcaklıkta artışın göstergesi olduğuna inanılan ve 3 tane olduğu kabul edilen cemrenin, ikincisi yarın suya düştü.

İlki hava düşen cemre ile birlikte ilimiz Kırşehir’de mevsim normallerinin üzerinde bir hava sıcaklığı hakim olurken, cemrenin suya düşmesiyle birlikte güneş kendini daha fazla göstermeye başladı. Hafta sonu mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığındaki yükseklikle birlikte güneşin önümüzdeki günlerde de baharın müjdesi olarak kendini daha fazla göstereceği tahmin ediliyor.

Üçüncü cemre de bir hafta sonra 6 Mart’ta toprağa düşerek dünya ısınma durumuna geçmiş olacak ve Mart ayı ile birlikte bahar gelecek. Havanın, suyun ve toprağın uyanması tamamlanmış olacak. Isınan hava ile birlikte toprak uygun nemli ortamı sağlayarak tohumu çatlatacak.

“Kor halindeki ateş" anlamına da gelen cemre, meteorolojik kapsamda ise takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan ısıl güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanıyor. Cemre düşüşleri genellikle fırtınalı geçiyor ve yurdun pek çok yerinde kar yağışı görülüyor. Üçüncü cemrenin ardından da baharın geleceği kabul ediliyor.

Cemrenin halk arasındaki anlamı kış aylarının bitmesinin ilk işareti olarak biliniyor. Birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne ve onları ısıttığına inanılan cemrenin havaya düşmesi ise baharın müjdecisi olarak kabul ediliyor.

İlkbahara doğru önce havada, sonra suda ve son olarak da toprakta yedişer gün aralıklarla meydana gelen bir sıcaklık yükselişi olan cemre, 20 Şubat'tan itibaren 27 Şubat'a yani bugüne kadar havada kaldı. Daha sonra bir hafta arayla suya düştü. 6 Mart'ta toprağa düşecek cemre sonunda Hicri takvime göre ilkbahar mevsiminin ilk günleri başlamış olacak.

Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.(HABER MERKEZİ)

Muhabir: Haber Merkezi