Alternatif tedavi alanlarında ve bilim dünyasında adından sıkça söz ettiren ısırgan otunun pek çok faydası bulunur. Kırşehirli vatandaşlarında alternatif tedavi amacıyla aktarlardan alarak kullandığı ısırgan otunun ,bir çok faydası olduğu bilinmekte. Ilıman iklime sahip tüm topraklarda yetişen ve içeriğinde yüksek oranda C vitamini ve demir barındırdığını söyleyen Kırşehirli aktarlar kırmızı kan hücresi oluşumunu hızlandırdığı için kansızlık sorunu yaşayanlar tarafından tercih edildiğini söylediler. Isırgan otu'nun faydalarından bahseden Kırşehirli aktarlar aynı zamanda ısırgan otu çayının nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgilide bilgi verdiler.  

Antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip olan bitki, demir, histamin, C vitamini, klorofil ve aseltilkon içerdiği gibi ağrı kesici etkisi de bulunur. Isırgan otunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Sıcaklık düşüyor Sıcaklık düşüyor

  • İçinde barındırdığı bazı mineraller sayesinde saç sağlığına iyi geliyor. Saç kepeklenmesi ve saç dökülmesine engel oluyor ve aynı zamanda saça parlaklık veriyor.
  • Gut rahatsızlığının tedavisinde de oldukça etkilidir.
  • Isırgan otu kan şekerini düzenler.
  • Antioksidan özelliği sayesinde ciltteki anneleri vs vücutta ki enfeksiyon(idrar yolu iltahabı) iltihapları sökmekte faydalı.
  • Diş eti kanamaları ile iltihabın önlenmesine de yardımcıdır.
  • İshal ve mide bulantısına iyi gelen ot, aynı zamanda kireçlenmeyi, romatizmayı ve eklem ağrılarını da büyük ölçüde azaltır.
  • Kuru öksürük olarak bilinen hastalığın tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Araştırmalarda prostat kanserine iyi geldiği görülür.
  • Kalp ve damar sağlığını korumada, kemikleri güçlendirmede önemli rol oynar.
  • Emzirme döneminde olan annelerin sütünü artırmaya yardımcıdır.
  • Isırgan otunun karaciğer yağlanmasına da iyi gelmekte.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Ot toplandıktan sonra kurutularak uzun süre muhafaza edilebilen ısırgan otu çayının hazırlanması oldukça basit. İlk olarak ince ince kıyılmış bir tatlı kaşığı ot, kaynamakta olan bir su bardağının içerisine atılır. Suyun içinde 5 ile 10 dakika kadar haşlanır. Bu süre zarfında otun kokusu çıkar. Haşlama işlemi sonrasında sonra süzülür. Hazırladığınız çayı 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra içilir. Tadını ve kokusunu beğenmeyen kişiler içerisine doğal bal ya da birkaç nane yaprağı ekleyebilir.

Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN