Yeşilli Köyü’nde yas var Yeşilli Köyü’nde yas var

Kırşehir'de havaların soğuması ile birlikte soğuk havanın etkisiyle don olayları da artmaya başladı. Kış aylarında hava sıcaklıklarının eksileri düşmesi, su saatlerinin donmasının en büyük etkeni olarak ortaya çıkıyor ve bu duruma karşı alınması gereken önlemler konuşuluyor.Korumasız ve açıkta bulunan su sayaçları ile su borularının donma olasılığı yüksektir.

Kırşehir Belediyesi yetkilileri, özellikle köylerde ve müstakil evlerde su saatlerinde donma olaylarının sıkça gerçekleştiğini belirtiyor. Donma riskini azaltmak için bazı önemli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyorlar.

"Donma riskini ortadan kaldırmak için sayaçların ve su borularının hava ile temas eden açık bölümleri, cam yünü, bez parçası, talaş, boru kılıfı gibi maddelerle kaplanarak koruyucu önlemler alınmalı. Sayaç yerinin ayrıca temiz, aydınlık ve rüzgâr almayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bazı abonelerimiz donan sayaç ve su borularına sıcak su ve ateşle müdahale ederek açmaya çalışıyor. Bu da sayaçlara zarar vererek, bir daha kullanılamaz hale getiriyor. Donan sayaçlara kesinlikle bu şekilde müdahale edilmemelidir. Donma sonucu patlayan sayaçtan akan su diğer sayaçların donmasına da neden olmaktadır. Bu durumda suyun vanadan kapatılarak kesilmesi ve vakit kaybetmeden yetkililerine başvurulması gerekir."

Konut ve iş yeri aboneleri başta olmak üzere site ve apartman yöneticileri, su sayaçlarını korumak için aşağıdaki yöntemleri öneriyorlar:

  1. Sayaçtan önceki ve sonraki bağlantı borularının dışı alüminyum, içi ise izocam malzemeli hazır koruma malzemesi ile kaplanmalı.
  2. Sayaç ve tesisat boruları, pamuklu kumaş malzeme ile sayaç ekranının açık kalması sağlanacak şekilde sarılmalı.
  3. Müstakil bahçe evi, gecekondu, dubleks, villa gibi konut ya da iş yerlerinde kuru talaş, kuru saman, parçalı strafor gibi malzemelerle yastık vazifesi görecek şekilde sayacın bulunduğu alanın kuru olması sağlanmalı (sayacın kuyu içerisinde olan yerleri de dahil).
  4. Sayaç mahalli veya tesisat kesinlikle naylon türü bir malzeme ile korunmamalı (aksi hâlde sayacın ve sayaç mahallinin nemlenmesine ve sayacın patlamasına neden olmaktadır).
  5. Sayaç odaları, kolektör ve katlardaki sayaç şaftlarında bulunan sayaçlar, rüzgâr veya soğuk olan açık alanlarda bulunmamalı.
  6. Sayaç odaları veya müstakil katlarda olan sayaç yerlerinde kesinlikle aydınlatma olmalı.
  7. Sayaç arızalarında müdahale ve patlak anında ekiplerin hareket alanı ve suyun gideri mutlaka olmalıdır.

Kış aylarında su sayaçlarını koruma yöntemlerine dikkat ederek, don olaylarından kaynaklanan sıkıntılardan kaçınılabilir. Kırşehir Belediyesi yetkilileri, bu önlemlerin alınmasını ve donma riskine karşı dikkatli olunmasını önemle vurguluyorlar.

Muhabir: Mehmet Emin Turpçu