Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Servisinde uzun süredir tedavi gören hastaların ve onlara refakat eden yakınlarının yaşam kalitesi artırmak için palyatif ekibi çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda palyatif servisinde hasta mobilizasyonu programları uygulanarak hastaların rahatlaması sağlanıyor.
Hastalıkları ağırlaşan bireylerin birebirde tedavi görmelerini amaçlayan Palyatif Bakım Servisi, yoğun bakımdan farklıdır. Ağrılar, bulantı ve kusmalar, ishal, ödem, işeme ve böbrek sorunları, yaygın halsizlik, ruhsal sorunlar vb. gibi hastalık dolaylı semptomların en hafif şekilde yaşanabilmesi adına bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır. "Palyatif Bakım Servisi nedir, ne anlama gelir?" sorusu bugünlerde birçok vatandaşın merak konusu haline geliyor. Kısaca Palyatif Bakım Servisi'ne alınan ağır hastaların tedavi sürecinde semptomları hafifletilerek, ölüme kadarki sürecinde birebir bakım görmesine denir.
PALYATİF BAKIM NEDİR?
Palyatif Bakım Servisi, genellikle kanser hastalarının ağırlaşması sonucunda alındığı bakım servisidir. Örneğin, Kanser tanısı konulan bir kişide çok ilerlemiş hastalık ile karşı karşıya kalındığında, mevcut sağlık literatürü doğrultusunda, küratif tedavilere hiç başlanmayıp sadece destek tedaviler verilmesi söz konusu olabilmektedir…
Palyatif bakım, yaşamı kısıtlayıcı hastalıkları olan kişiler için özel tıbbi ve hemşirelik bakımını kapsayan disiplinlerarası bir yaklaşım. Hastalığın herhangi bir aşamasında belirtilerden, ağrıdan, fiziksel ve biyolojik stresten rahatlatma sağlamaya odaklanır. Hedef, kişinin ve ailesinin yaşam kalitesini geliştirmektir. 2016 itibariyla kanıtlar, palyatif bakımın hastanın yaşam kalitesini iyileştirmedeki etkinliğini desteklemektedir.
Palyatif bakım; hemşireler, hekimler, fizyoterapistler, meslekî terapistler, konuşma dili patologları ve birinci basamak hekimiyle b,rlikte çalışan ek destek sağlayan diğer sağlık çalışanlarından oluşan ekip tarafından sağlanmaktadır.Her yaşta ve ciddi bir hastalıkta herhangi bir aşamada uygundur ve bakımın temel amacı olarak veya iyileştirici tedavi ile sağlanabilir. Yaşam sonu bakımın önemli bir parçası olmasına rağmen, bu aşama ile sınırlı değildir. Palyatif bakım; hastanelerde, evde, toplumda palyatif bakım programlarının bir parçası olan vasıflı hemşirelik tesislerinde dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda sağlanabilir. Disiplinlerarası palyatif bakım ekipleri bakım hedeflerini netleştirmek ve semptom yönetimiyle psiko-sosyal ve manevi destek sağlamak için insanlarla ve aileleriyle birlikte çalışır.