Hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekenler!

Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlarken hem de sizin ve bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Bu nedenle ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almanız ve bebeğiniz için potansiyel risk teşkil eden besinlerden uzak durmanız gerekmektedir. İşte hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için uzak durmanız gereken besinler:


Çiğ veya Kısmen Pişmiş Yumurta
Çiğ yumurta, rafadan yumurta ve az pişmiş yumurta hamilelikte kaçınılması gereken yumurta türleridir. Az pişmiş yumurta hamilelikte salmonella denilen bakteriler yoluyla çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olur. Bu tür bakteriler ishalle sonuçlanan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Çikolatalı mus, çiğ kek harcı, mayonez gibi soslar çiğ yumurta içerdiklerinden dolayı kaçınılması gereken besinlerdir.

Karaciğer ve Karaciğer Ürünleri
Karaciğer ve karaciğer ürünlerinde bol miktarda A vitamini bulunur. A vitamini, hücre farklılaşmasında, göz bütünlüğünün korunmasında ve kemik gelişiminde önemli bir rol oynarken fazla miktarda tüketilmesi bebek için toksik etki yaratabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde tüketilmemelidir.

Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri
Pastörize süt ve pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için kalsiyum kaynağı olup sık sık tüketilmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde ve pastörize edilmemiş sütlerde; erken doğum ya da düşük riskini neden olabilecek listeria bakterisi bulunur.

Civa Oranı Yüksek Balıklar
Hamilelik döneminde civa içeriği yüksek olan balıkların sık tüketilmesi, bebeğin beyin ve sinir gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bilişsel ve motor gelişimi ve hatta görme yeteneğini etkilemektedir. Köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru, marlin balığı ve kiremit balığı uzak durulması gereken civa içeriği yüksek balıklardır. Pişmemiş deniz balıkları da annenin beslenmesi için uygun değildir. İstiridye ve mideye gibi kabuklu deniz ürünlerinden de mutlaka kaçınılmalıdır.

Az Pişmiş veya Çiğ Balıklar
Suşi hayranlarını üzecek bir durum olsa da çiğ balık, özellikle kabuklu deniz ürünleri taşıdıkları virüsler ve bakteriler nedeniyle enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu enfeksiyonlardan bazıları bebekte ciddi ve hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir.

İyi Yıkanmamış Sebze ve Meyveler
Sebze ve meyveler akan suyun altında iyice yıkanıp tüketilmelidir. Toksoplasma adı verilen bir parazit, yıkanmamış meyve ve sebzelerde yaşayabilir ve toksoplazmozis adı verilen, bebeğiniz için çok tehlikeli olabilen bir hastalığa neden olabilir. Sebze ve meyveleri yıkamak için sabun kullanmayın. Bunun yerine, bol su altında yüzeyleri küçük bir sebze fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Çürük bölgelerini de mutlaka temizleyin bu bölgeler bakteri bulundurabilir.

Meyankökü
Meyankökü veya Mulethi, birçok mutfakta kullanılan zararsız bir baharattır. Ancak, gebelik sırasında alımı rahim kasılmalarına neden olabilir. Bu kasılmalar erken doğum tehdidine yol açabilir.

Çiğ filizler
Protein ve minerallerin iyi kaynağı olan çiğ filizler; gebelik döneminde kaçınılması gereken yiyecekler arasındadır. Çiğ durumdayken, gıda zehirlenmelerine yol açabilen zararlı bakteri ve virüsleri barındırabilirler.

Maydanoz Yağı ve Maydanoz
Gebe kadınların için aşırı miktarda maydanoz yağı tüketimi rahim kasılmalarına ve düşüklere neden olabileceğinden tüketiminden kaçınılmalıdır Maydanoz yaprakları da maydanoz yağının kaynağıdır. Maydanozun gebe değilken herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen, gebeyken tüketildiğin sağlık risklerine neden olabileceğinden tercih edilmemelidir.