Hafta sonlarının sultanı olan dızmana özel hamuru ile kıymalı ya da peynirli olarak hazırlanır. Bulgaristan göçmenlerinin böreği sayılabilecek bu özel hamurlu börek günümüzde hala yapılmakta. Ve nesilden nesile aktarılmakta. Kırşehir de her göçmen evinde pişirilen kahvaltıda, kalabalık misafir sofralarında, çayın yanını süsleyen bu börek herkese hitap etmekte...Meşakkatli bir tarif olsa da göçmen kadınlarının çalışkanlığını bilenler için bu iş çantada kekliktir. İşte o meşhur göçmen böreğinin tarifi.

Dızmana (Göçmen Böreği) Tarifi İçin Malzemeler

1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant kuru maya (10 gr)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5. 5 su bardağı un

Yeşilli Köyü’nde yas var Yeşilli Köyü’nde yas var

İçine;

1 büyük kase lor peyniri (400 gr)
4 yemek kaşığı sıvı yağ
(Lor ve sıvı yağ bir kapta çatal ile ezilip karıştırılacak)

Üzerine:

2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı ise şu şekilde...

Ilık su, ılık süt ve şeker bir kaba alınır üzerine maya eklenip çırparak eritilir.
Sıvı yağ, tuz ve yumurta eklenip çırpılır. Yavaş yavaş un eklemesi yapılarak hamur toparlanır.
Üzeri kapatılıp 1 saat kadar mayalandırılır.
Mayalanan hamurdan parçalar alınıp yuvarlanır çok büyük yuvarlaklar olmasın ki kabaracak hem küçük daha lezzetli oluyor.
Bu arada bir kaseye az sıvı yağ alın elinizi yağa bandırıp yapın böyle yaparsanız daha kolay olur hem yumuşacık olur.
Yuvarlanan parça sofra üzerinde yassılaştırılır bolca lor konulur kapatılır.
Yuvarlak çok basık poğaça şekli gibi değil de az uzun şekilde parçalar halinde yapılıp yağlanmış tepsiye yaptıkça yan yana çok sıkıştırmadan sıralanır. Hepsi bu şekilde yapılıp bitirilir.
Tepside de 15 dakika kadar mayalandırılır.
Bir kapta üzerine konulacak malzemeler iyice çırpılıp sos hazır edilir.
Kaşık ile her yerine denk gelecek şekilde bolca üzerine dökülür. Susam çörek otu serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar börek gibi pişirilir.
Çıkardıktan sonra üzerine temiz bez örtülüp içini çekene kadar dinlendirilir sonra servis edilir

Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN