1. Mizanda güzel ahlaktan daha ağır bir amel yoktur. Şüphesiz Allah kötü huylu, çirkin ve kaba sözlü insanları sevmez.
2. Peygamberimiz (asm) buyurdu: “Katımda en sevimliniz, kıyamette bana en yakın olanınız ahlakı en güzel olanınızdır. En sevimsiziniz ve bana en uzak olanınız da ağzını eğerek gösteriş için konuşan ve bilgiçlik taslayan, kibirlenip böbürlenenizdir.”
3. Nerede olursanız olun Allah’tan korkun. Kötülüğün arkasından bir iyilik yapın ki onu silsin. İnsanlarla da güzel geçinin.
4. Allah’ın en sevdiği huy, hilim, teennî ile hareket etmek ve tedbiri elden bırakmamaktır.
5. Peygamberimize soruldu: “Hangi amel daha efdaldir?” “Güzel ahlak!” buyurdular. “Hangi amel daha faziletlidir?” “Güzel ahlak!” buyurdular. “Hangi amel daha güzeldir?” “Güzel ahlak” buyurdular. Hangi amel daha hoştur?” “Güzel ahlak! O da kızmamaktır!” buyurdular.
6. Doğruluğu şiar edinen, güzel ahlaklı ve hoş tabiatlı bir mü’min, devamlı nafile ibadet ilemeşgul olanın derecesine ulaşır.
7. Allah Teâla İbrahim’e (as) vahyetti: “Halilim! Kafirlere karşı da olsa ahlakını güzelleştir ki iyiler ve hayırlılar arasına giresin. Ahlakını güzelleştirene Arş’ımın altında gölgelendireceğim ve cennet şarabı içireceğim ve kendi civarıma yakınlaştıracağım diye vaat ettim” buyurdu.
8. Can-u gönülden iman eden, kalbini her türlü kötülükten temizleyen, dili ile daima doğru söyleyen, gönlünü hoş tutup haline razı olan, ahlâkını güzelleştirip ibretle kâinata bakan kurtulmuştur.
9. Bedene kolay ve en hafif olan ibadet susmak ve güzel ahlak sahibi olmaktır.
10. İnsanı cennete götüren takva, yani günahtan kaçmak ve güzel ahlaktır. Cehnneme götüren ise ağzı ve tenâsül uzvudur.
11. “Min husni İslami’l-mer’i terkuhu mâlâyânî” Yani, kendisine fayda sağlamayan malâyaniyat ile meşgul olmayı terk etmek İslam’ın güzelliklerindendir.
12. Allah yaratılışını güzelleştirdiği bir kulun ahlakını da güzelleştirirse o kulunu asla ceheneme atmaz.
13. En hayırlınız ömrü uzun ve ahlakı düzgün olanınızdır.
14. Hangi namaz daha makbuldür? “Yavaş kılınan ve huşu ile ifa edilen namaz.” Hangi sadaka daha makbuldür? “Darlık zamanında yapılan az yardım...” En olgun mü’min kimdir? “Ahlakı güzel olan...”
15. En kötü huy hayasızlıktır ve yaptığı günah ve kötülükten utanmamaktır. Zira güzel ahlakın temeli hayâdır.
16. Peygamberimiz (asm) buyurdu: “Siz insanları mallarınızla memnun edemezsiniz. Onları ancak güler yüz ve güzel ahlakınızla memnun edebilirsiniz.”
17. Her günahın tevbesi vardır. Ancak kötü ahlakın tevbesi olmaz. Zira o günahından tevbe etse döner daha fenasını işler.
18. Peygamberimiz (asm) “Yükte hafif pahada ağır ve yapılması çok kolay ama mizanda en değerli olan şeyi size haber vereyim mi?” “Güzel ahlaklı ol! Ahlakını güzelleştir. Devamlı sukûtu tercih et ve insanlarla iyi geçinin!” buyurdular.
İlahiyatcı Mehmet Ali Kaya Hocamızdan iktibas edilmiştir.