Kış mevsiminin soğuk yüzünün ortaya çıkmasıyla birlikte, grip ve diğer enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaşması kaçınılmaz oluyor. Bu durumda, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşıyor.
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme
Ural, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için sebze ve meyvelerin önemine vurgu yapıyor. Sebze ve meyvelerin vücuttaki hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağladığını, ayrıca hastalıklara karşı direnci artırdığını belirtiyor. Bu yüzden günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini öneriyor.
Diyetisyen Hakan Ural, "Sebze ve meyveler vücudumuzda ki hücrelerin yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar, ayrıca hastalıklara karşı direncin oluşumunda da oldukça etkindirler."
Antioksidan etkileri nedeniyle A ve C vitaminleri bakımından zengin besinlerin tüketilmesini öneriyor Ural. Bu besinler arasında havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzeler ve portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler yer alıyor. Ayrıca, bu besinlerin mümkün olduğunca taze tüketilmesi ve kabuklarının soyulmaması gerektiğini ifade ediyor.
Balık tüketiminin önemi
Beyin fonksiyonları ve bağışıklık sistemi için çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), E vitamini, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot gibi besin öğeleri içeren balıkların haftada 1-2 kez tüketilmesinin önemine değiniyor Ural.
Balık tüketiminin bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olduğunu vurguluyor.
Sıvı tüketiminin önemi
Vücudun ısıcaklığını dengede tutmak ve toksin atımını sağlamak için bol sıvı tüketiminin önemine dikkat çekiyor Ural. Günlük en az 1.5-2 litre su içilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, egzersiz ve düzenli yürüyüş yaparak vücut direncinin arttırılması ve güneş ışığından faydalanmanın önemine vurgu yapıyor.
Diyetisyen Hakan Ural'ın bu önerileri, kış aylarında sağlıklı ve güçlü bir vücut için dikkate alınması gereken önemli noktaları içeriyor.