Yaşam

Gençlik Merkezinde Eğitimler Yeniden Başladı

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve Kırşehir ile birlikte birçok ilde hissedilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, Türkiye'yi yasa boğdu.

Şiddetli deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da da etkili oldu. Kırşehir ile birlikte çok sayıda vatandaş deprem bölgesine yardım etmek için akın etti. Ülkemizde gerçekleşen bu felaket sonrası tüm spor faaliyetleri durduruldu. Yapılan arama kurtarma faaliyetlerinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada spor faaliyetlerinin yeniden başlayacağını duyurdu. Yapılan açıklamanın ardından Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü zaman kaybetmeden eğitimlere başladı. Kırşehir Gençlik Merkezi kursiyerlerine ücretsiz bilgisayar eğitimi veriyor. Geleceğimize ışık tutan gençler teknoloji dünyasında başarıları aldıkları eğitim ile geleceğe Mustafa Aydın eşliğinde hazırlanıyor.

Bilgisayar öğretmeni Mustafa Aydın, gençlerin teknoloji dünyasını yakından tanıyıp kendilerini her daim geliştirmelidir. Bilgisayar hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi ve sürekli kendini yenileyen bir sistem bu sebepten dolayı ki eğitim seviyemizi her daim yenilememiz gerekiyor.

Bilgisayarın Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

Bugün kullanılan teknoloji ürünlerinin şüphesiz en yaygınlarından biri bilgisayardır. İşyerimizde, evimizde, gittiğimiz herhangi bir banka şubesinden tutunda mahallemizdeki bakkala kadar girmiştir. Hatta bu hızlı gelişimin içerisinde çocuklara okullarda ders olarak bile okutulmaya başlamıştır. Bilgisayarların ilk ortaya çıktığı yıllar 1960’lardı. O zaman ilk kullanılan bilgisayarlar bugünkü apartman boylarındaydı. Ve yapabildiği sadece dört işlemden ibaretti. Tabi zamanla teknolojinin gelişmesiyle birlikte boyutu küçüldü ve işlem kapasitesi arttırıldı. Bugün halen sürekli olarak bilgisayarlar geliştiriliyor ve yenileniyor. Bizim bilgisayarı yaşamımıza bu kadar kolay girmesini sağlayan en önemli etkenlerden biride ihtiyaçlarımız olsa gerek. Evet, bugün internet denilen olayında eklenmesiyle birçok işimizi bilgisayarlardan halledebiliyoruz.  Yani belki bir bakıma ailemizden biri gibi oldu. Ve bu da bize teknolojiyle ne kadar iç içe yaşadığımızı gösteriyor. Belki biz bunun farkında bile değiliz ama hayatımızda gerçekten önemli bir yer edinmiş bilgisayar kendisine. Düşünün bir defa birkaç gün bilgisayar kullanmayalım hiçbir yerde. Nasıl hayat zorlaşır değil mi? En ufak gittiğimiz bir devlet dairesinde bile ne kadar bekleyeceğimizi düşünün. İşkence gibi gelecektir bu bizlere. Tabi yaşamımıza bu kadar etkili olan bir makine kullanımı açısından da sıkıntı olmaktaydı. Karşısına oturduğumuzda birçoğumuz yine ne yapacağımızı bilemez duruma geliyorduk. Bunun neticesinde de mademki bu bir ihtiyaç halini almıştır yani bireylerin öğrenmesinde fayda var bu eğitimi çekirdekten verelim düşüncesiyle okullarımıza ders olarak girmiştir. Bugün Şüphesiz bunun faydalarını da görmezlikten gelmek mümkün değildir. İlkokullarımız dâhil olmak üzere bugün eğitim ve öğretimin her aşamasında bilgisayar dersleri öğrencilere okutulmaktadır. Bilgisayar genel olarak görsel bir yapıya dayandığı için anlaşılması daha kolay olmaktadır. Ve dersler açısından pek sıkıntı oluşturduğu söylenemez. Tabi sadece okul seviyesiyle sınırlı değil bilgisayar öğrenimi. Bugün birçok yerde gerek halk eğitim merkezleri olsun gerekse özel kurslar olsun bu işin eğitimi verilmektedir. Genele baktığımızda artık bilgisayar ile birlikte bize aslında teknolojiyi takip etme fırsatının da verildiğini görebiliriz. Bunun nedeni de bilgisayar sürekli ilerleyen ve gelişen teknolojiyle yenilenmesi sürecinde bizde kullanıcı durumunda olduğumuza göre ister istemez teknolojiyi takip etme fırsatı bulabiliyoruz.

Okul Öncesi Dönemde Bilgisayarın Yeri: Okul öncesi dönemde çocuklar okuma yazma bilmedikleri için bilgisayar da sadece basit oyunlar oynarlar. Bu basit oyunlar daha çok belirli yerlere tıklanan oyunlardır.

 İlköğretim Döneminde Bilgisayarın Yeri: İlköğretim döneminde çocuklar daha yeni okuma yazma öğrenmeye başladıkları için azda olsa yazıya dayalı oyunları oynarlar ve artık okuma yazma bildikleri için bilgisayardan ödev yapma başlarlar. Ortaöğretim Döneminde Bilgisayarın Yeri: Ortaöğretim döneminde çocuklar okuma yazmayı iyi bildikleri için performans ödevleri, yıllık projeler, kitap sunumları gibi ödevleri yaparlar. Oyun olarak ta artık Internet ten çok, strateji, spor, becer, zeka, online, aksiyon, macera türü oyunlar oynanır. Ergenlik Döneminde Bilgisayarın Yeri: Lise döneminde bilgisayar daha çok ödev yapmak için kullanılır. Bu ödevler performans ödevleri, kitap sunumları, yıllık projeler gibi ödevlerdir. Ama yine de bilgisayar oyun içinde kullanılır. Bu oyunlar strateji, spor, becer, zeka, online, aksiyon, macera türü oyunlar oynanır. Gençlik Döneminde Bilgisayarın Yeri: Gençlik döneminde artık oyun oynamaktan çok iş için bilgisayar kullanılır. Oyun artık nadir boş zamanlarda oynanır. İşte de bilgisayar her alanda kullanabilir. Bilgisayar ve İş Hayatı Aslında genellikle her meslekte bilgisayar kullanılıyor. Tabii ki biz bu sunumda hepsine değinemeyiz ama en çabuk aklımıza gelenleri anlatmaya çalışacağız. Bilgisayar modern mesleklerde alt yapının olmazsa olmazını oluşturuyor. Mesela bilgisayarsız mimarlık veya bir röntgen çekimi aklınıza getirmeye çalışın... Ayrıca sürekli gelişmekte olan bu sektör birçok kişiye de iş imkânı sağlıyor.

Bilginin Paylaşıldığı Yerler Artık neredeyse herkesin en az birine üye olduğu forum siteleri çok arttı. Bu sitelerde her türlü bilgiye ulaşıla biliniyor. Bu sitelerin dışında internet ansiklopedisi olarak bilinen ve en çok kullanılan kaynak olan Wikipedia ve herkesin bildiği gelişmiş arama motoru Google da var. Bu tür siteler hayatımızı çok kolaylaştırıyor. Eskiden herkes kütüphanelerde kitap ararken şimdi herkeste bilgisayar var. Bu da kitaplara ve dolayısıyla kütüphanelere olan ilgiyi azaltıyor. Bilginin Güvenirliliği İnternet, iş dünyası ve araştırmacılar için çok önemli ve vazgeçilmez bir kaynak olmasına karşın, alıntı yapılan veya okunan "kaynağın güvenilirliği" ve "doğruluğu" sorunu da ortaya çıkmış bulunmaktadır. Çünkü bilimsel kurumlar, iş dünyası ve kamuoyunca tanınan kurumlarca basılı olarak yayınlanan mesleki ve bilimsel dergiler de olduğu gibi, web üzerinde yayınlanan her bilgi sayfası için herhangi bir denetim söz konusu değildir. (RAMAZAN ALTUĞ)