NASA Duyurdu! 430 Yıl Önce Gelip Gitmişti, Yine Geliyor! Nishimura Nedir?
Yaklaşık 430 yıl önce Dünya'nın yakınından geçen ve oldukça nadir görülen yeşil kuyruklu yıldız Nishimura, uzun bir aradan sonra tekrar gözlemlenebilecek. Bu olağanüstü gökyüzü olayı, Kuzey Yarımküre'deki gözlemciler için büyük bir fırsat sunuyor; çünkü bu nadir kuyruklu yıldız, gün doğumundan önce sönük ışığıyla çıplak gözle izlenebilecek.
Bu benzersiz keşfi, Japon amatör gökbilimci Hideo Nishimura geçen ay gerçekleştirdi ve NASA'nın Dünya'ya Yakın Gökcisimleri Araştırma Merkezi (CNEOS) yöneticisi Paul Chodas tarafından alışılmadık bir durum olarak değerlendiriliyor.
Bir kilometre uzunluğundaki bu dev kuyruklu yıldızın, bu hafta sonu veya gelecek hafta başında Dünya'nın yakınından geçmesi bekleniyor. Kuzey Yarımküre'de yaşayan gözlemciler için heyecan verici bir fırsat sunan bu gökyüzü olayı, gün doğumundan 1-1,5 saat önce uyanarak kuyruklu yıldızı çıplak gözle gözlemlemeyi mümkün kılacak. Işığı sönük olsa da, bu olay gökyüzünün büyüsünü yeniden keşfetmek için eşsiz bir şansa dönüşüyor.
"Son Şans" Kuzey Yarımküre'de
Sanal Teleskop Projesi'nin kurucusu olan İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, gelecek haftanın, Kuzey Yarımküre'deki gözlemciler için kuyruklu yıldızı gözlemlemek için "son şans" olduğunu belirtti. Eğer kuyruklu yıldız Güneş'e yaklaşmayı başarırsa, eylül sonunda Güney Yarımküre'den de karanlıkta gözlemlenebilir hale gelecek. Bu, nadir görülen bir gökyüzü olayını yakalamak isteyenler için eşsiz bir deneyim olacak.