BAŞKAN EKİCİOĞLU: SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL DİRENÇLİ KENTLER PLANLAMAYI ÖN PLANDA TUTTUK
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi tarafından PDF olarak yayınlanan “Belediye Gazetesi” 23 Şubat 2023 tarihli 135. Sayısının dosya konusunu “Dirençli Kentler” olarak belirledi.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yapılan çalışmalar; afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yapılan eylem planı; risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında sorulan sorulara ilişkin verdiği yanıtlarda şunları ifade etti:
“6 Şubat 2023’te meydana gelen, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde de ağır hasara ve can kayıplarına neden oldu. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlara acil şifa diliyorum. Deprem bölgesine yardım ulaştırmak amacıyla başlattığımız yardım kampanyasının devam ettiğini belirtmek isterim. Yaşanan bu felaketle birlikte dirençli kentlerin ve depreme dayanıklı yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. 2.712 TOKİ konutu hariç, iki ayrı noktada 700 konutla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Hak sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor.
Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, olası bir afette can kayıplarının önüne geçmek için yaşadığımız kenti hem fiziksel hem ekolojik hem de toplumsal açıdan sağlıklı ve sürdürülebilir planlamaya önem veriyoruz. Bu kapsamda, gerekirse imar planında revize yapmayı göze alarak, imar planına esas mikrobölgeleme jeolojik-jeoteknik etüdün hazırlanması için ihale yaptık (ihale sonuç tarihi, 03.11.2022, sözleşme tarihi, 29.11.2022, firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanması, 07.12.2022). Kırşehir’deki jeolojik veriler yeniden kontrol ediliyor.
Kent merkezinden geçen derelerin kenarındaki yapılaşma sınırlarını öteleyerek daha geniş ve daha güvenli planlar yaptık. Selgah Deresi’ni ve Kılıçözü Çayı’nı buna örnek gösterebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynaklarını önemsiyoruz. Kaynağını doğadan alan enerji sistemleri, kentsel dokunun ve yapılaşmanın bozulmamasına katkıda bulunur. Güneş enerjisi sistemleri hem belediyemiz hem kentimiz için örnek projeler. Yenilenebilir enerji kaynakları dünya çapında önem kazanıyor. 6409/1 ada parseldeki güneş enerjisi santralinin faaliyete geçmesinin ardından MEDAŞ şebekesi üzerinden hizmete dahil edilen 5081/3 ada parseldeki asfalt plentiyle Scada binasının enerji ihtiyacını karşılayan santral sayesinde çevre dostu bir projeyi hayata geçirdik. 6409/1 ada parselde yaklaşık 20.000 metrekarelik alana kurulan 1 MW’lık ve çevreye duyarlı güneş enerjisi santralinin faaliyete geçmesiyle yıllık ortalama 1.379.438 kWh enerji üretiliyor. 5081/3 ada parseldeki binamızın enerji ihtiyacını karşılayacak santralin enerji kapasitesi ise, yıllık ortalama 49.900 kWh. Yeterli kaynak bulduğumuzda kendi tüketimimizin tamamını karşılayacak şekilde çalışmalarımızı genişleteceğiz.
Bütçe konusunda, afet yönetimi açısından hak sahipleri ve yükleniciler aracılığıyla çözüm üretiyoruz. Meslek odalarıyla protokoller imzalıyoruz, ortak çalışmalar yapıyoruz, proje müelliflik belgesi istiyoruz ve kentimizin yapılaşmasına katkıda bulunuyoruz.”
(HABER MERKEZİ)