Yaşam

Dünden Bugüne Anadolu Mektebi

Kırşehir Anadolu Mektebi sene başı toplantısı yapıldı

Kırşehir’de Anadolu Mektebi yazar okuma faaliyetleri devam ediyor. İlimiz öğrencileri bu faaliyetle sesini duyurarak birçok başarıya imza atıyor. İlimizde Anadolu Mektebi yazar okuma faaliyetleri tüm okullara ulaştı.

Kırşehir Anadolu Mektebi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Sene Başı Toplantısı yapıldı.

İl Millî Eğitim Müdürü Yasin Gülşen başkanlığında yapılan toplantıya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salahaddin Bekki, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Filiz Baran, okul müdürleri ve danışman öğretmenler katıldı.

Anadolu Mektebi Projesi'nin tanıtımı ile 2022-2023 eğitim öğretim yılındaki faaliyetlerin anlatıldığı toplantı Prof. Dr. Salahaddin Bekki'nin semineri ile sona erdi.

ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI

Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların tüm eserlerinin ve yazar hakkında yazılmış seçkin eserlerin okumasını, okunan her eser hakkında değerlendirme yazısı yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını amaçlayan bir yazar okuma faaliyetidir.

Anadolu Mektebindeki öğrenciler, nitelikli bir okuma yapar, yazı ile kendini ifade becerisi edinir, sosyal ve kültürel yönden gelişir. Öğrencilerin; çalışkan, doğru, sadakatli, kendine güvenen, irade sahibi, önceliklerini doğru belirleyen, ilkeli ve tutarlı olabilen, mensup olduğu aileyi önemseyen bireyler olmaları hedeflenir.

Anadolu Mektebi Yazar okumaları, gönüllülük ile başlayan ve devam eden, nicelikten çok niteliğe önem veren, sivil bir faaliyettir.

Tarihimizden aldığımız güç ve sorumluluk duygusuyla Türk kültür ve medeniyetine özellikle son yüzyılda ciddi katkılar sunan yazarlarımız ışığında, kendini, ait olduğu milleti ve değerler dünyasını tanıyan, emek ve insan merkezli bir hayat anlayışı ile milli ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip, erdemli, ilkeli, araştıran-sorgulayan, kendisine ve ülkesine aydınlık bir gelecek hazırlamaya çalışan, çok yönlü, yüksek vasıflı ve donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Anadolu Mektebi yazar okumaları; düşünce, sanat ve kültür hayatımızda büyük etkileri ve katkıları olan yazarlarımızın bütün eserlerinin ve hakkında yazılanların okunması, değerlendirilmesi, yorumlanması temeline dayalı, okuma sonuçlarının yazı ve konuşma ile ifade edilmesi, panel ve açık oturumlarla topluma aktarılması şeklinde devam eden ve nihayet elde edilen bu birikim ve tecrübe ile okuyucuların; düşünce, kültür ve sanat yolculuklarına kendi başlarına devam edebilecekleri derinlikli bir bilinç ve evrensel bir ufuk kazandırmayı hedeflemektedir.

Dünden Bugüne Anadolu Mektebi

Anadolu Mektebi; Sami Güçlü ’nün 2012 yılında Sakarya Üniversitesi’nde 12 kişilik öğrenci grubu ile başlattığı gönüllü bir okuma faaliyetidir. Bu faaliyet 2015 yılına kadar Kocaeli, Bolu, Aksaray ve Çorum illerinde üniversite öğrencilerinin katılımı ile devam etmiştir.

Anadolu Mektebi faaliyeti kapsamında eserleri okunan yazarlar; Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Sâmiha Ayverdi, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Mehmet Akif Ersoy, Cemil Meriç ve Nurettin Topçu’dur.

2015 yılının ikinci yarısında başlayan Mehmet Akif Ersoy okumalarına, dönemin Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in teklifiyle lise öğrencileri de dahil edilmiştir. Kastamonu, Nevşehir, Edirne, Konya, Adana, Gaziantep, Burdur illerinin katılımı ile 10’un üzerinde şehrimizde 2015’in yaz döneminden başlayarak 2016 yılında M. Akif’in 3 eseri ve hakkında yazılmış çok sayıda seçilen eser öğrencilerimiz tarafından okunmuştur. Okumalar tamamlandığında Burdur, Isparta, Kastamonu, Aksaray ve Ankara’da bölgesel programlar düzenlenerek milli şairimiz Mehmet Akif anılmıştır.

2016 yılı Mart ayında dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, Aksaray şehrinde düzenlenen “İstiklalden İstikbale Mehmet Akif” adlı programımıza katılmış, konuşmasında takdirlerini ifade etmiş; Anadolu Mektebi faaliyetinin tüm illerimizde uygulanmasını gündeme getirmiştir.

2016 yılı Ekim ayında dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın imzası ile Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu oluşturulmuş ve Anadolu Mektebi’nin Milli Eğitim

bünyesinde çalışmasına imkân sağlanmıştır.

2017 yılı başında Anadolu Mektebi’ne yeni dâhil olan şehirlerde ilk yazar olarak Mustafa  Kutlu okumalarına başlanmıştır. 26-28 Nisan 2018 tarihleri arasında Konya’da; 10-12 Ekim 2018 tarihlerinde de Çorum’da, 5-6-7 Haziran 2018 tarihlerinde ise Sivas’ta gerçekleşen bölgesel programlar ile bu okumalar tamamlanmıştır.

Mustafa Kutlu okumalarını tamamlayan iller Tarık Buğra okumalarına geçmiştir. 18-20 Ekim 2017 tarihlerinde Nevşehir, Niğde ve Aksaray’da; 7-9 Mayıs 2018 tarihlerinde Düzce’de düzenlenen bölgesel programlar ile Tarık Buğra üzerine çeşitli etkinlikler gerçekleşmiştir.

25-27 Eylül 2018 tarihlerinde on bir farklı şehirden kırk panelist öğrenci ve birçok yazar ve akademisyenin katılımı ile Konya ve Akşehir’de “Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra” programı düzenlenmiştir. Etkinliğe Tarık Buğra’nın eşi Hatice Bilen Buğra da teşrif etmiştir. Yazarın tüm eserlerini okuyan ve anladıkları Tarık Anadolu Mektebi- 2021 anadolumektebi@gmail.com Sayfa 5 Buğra’yı anlatan lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra programa katılan yazar ve akademisyenler Tarık Buğra’nın eserleri ve hayatıyla ilgili okuma yapan öğrencilerimizle buluşmuşlardır. Faaliyetimiz kapsamında yaygın bir şekilde okunan Buğra, böylelikle memleketi olan Akşehir’de bir kez daha anılmıştır.

2017 yılı Eylül ayında; Anadolu Mektebinin bulunduğu 25 şehirde öğrencilerimiz ve Türkiye’de eğitim gören misafir öğrencilerden oluşan yaklaşık 100 kişilik gönüllü bir grup ile Cengiz Aytmatov okumalarına başlanmıştır. TÜRKSOY, 2018 yılını, doğumumun 90 ve ölümünün 10. yılında Cengiz Aytmatov yılı ilan etmiş; aynı yıl için Kastamonu, Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmiştir. Anadolu Mektebi, TÜRKSOY, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kırgızistan Büyükelçiliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve TİKA’nın katkıları ile 24-26 Nisan tarihlerinde Bolu’da ve 25-27 Nisan tarihlerinde Kastamonu’da yapılan Cengiz Aytmatov Programları ile okumalar tamamlanmış; 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’da düzenlenen etkinliklerle Kırgız yazar Aytmatov yaygın bir şekilde anılmıştır.

Doğumunun 90. yılı dolayısıyla 23-25 Ekim 2018 tarihlerinde Gaziantep’te 40 öğrencinin sunum yaptığı Cengiz Aytmatov programı yapılmıştır. Bu programa Türkiye’de eğitim gören misafir öğrencilerimizin yanı sıra 16 şehrimizden gelen öğrencilerimiz katılarak 10 merkezde anladıkları Cengiz Aytmatov’u anlatmışlardır.

2018 yılının mart ayından itibaren 4. yazar olarak Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Yahya Kemal Beyatlı ve Samiha Ayverdi okunmaktadır.

2018 yılının bahar aylarından itibaren okunan dördüncü yazarlarımızdan biri olan Yahya Kemal Beyatlı okumalarının sonucu olarak 6-7 Kasım tarihlerinde Edirne’de “Vefatının 60. Yılında Eve Dönen Adam Yahya Kemal Bayatlı” programı yapıldı. Bu programda 10 şehrimizden 24 öğrencimiz tüm eserlerini ve hakkında seçili eserleri okudukları yazarımızı anlattı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk DURSUN, Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı Yusuf TANRIVERDİ, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mümin ŞAHİN, Edirne Valisi Ekrem CANALP, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan CIRIT ve pek çok akademisyen; katılım ve konuşmalarıyla panele katkı sundu. Program kapsamında İstanbul Devlet Tiyatrosu, “Kendi Gök Kubbemiz Yahya Kemal” oyununu sergiledi. Ayrıca sanatçının bestelenmiş şiirleri de Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından seslendirildi.

Düzenlenen programlarda panellerin yanı sıra geziler, yaz kampları, dinletiler,

yazar/akademisyen- öğrenci buluşmaları, tiyatro gibi birçok kültürel etkinliklerle, öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacak bir çizgide hareket edilmeye çalışılmaktadır.

Anadolu Mektebi, Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi binasında kendisine tahsis edilmiş ofisinde, Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmiş 6 öğretmen ile çalışmalarını sürdürmektedir.(HBAER MERKEZİ)