Dondurulmuş gıdaların taze ve pratik bir alternatif olarak düşünülmesi oldukça yaygın. Ancak bu gıdaların besin değeri, sağlığa etkileri ve saklama koşulları hakkında bilinmeyenler ve dikkat edilmesi gerekenler de var. Dondurma işleminin gıdaların kalori, lif ve mineral içerikleri üzerinde belirgin bir etkisi olmazken, vitaminler ve makro besin öğeleri açısından bazı önemli noktalar göz ardı edilmemeli. Kırşehirli vatandaşlar tarafından da çokça tercih edilen bu ürünler aslında bir çok risk taşımakta... İşte dondurulmuş gıdaları alırken, çözdürürken nelere dikkat etmeli ve bu ürünlerin riskleri detayları ile haberimizde:
Dondurulmuş gıdaların besin değeri üzerine yapılan araştırmalar, bu işlemin kalori, lif ve mineral değerlerini büyük ölçüde koruduğunu gösteriyor. Ancak dondurma işlemi bazı vitaminlerin miktarında düşüşlere neden olabilir. Ayrıca, gıdaların yağ, protein ve karbonhidrat gibi makro besin öğeleri üzerinde de bir etkisi bulunmuyor.
Trans yağlar ve sağlık riskleri
Trans yağ açısından zengin dondurulmuş gıdaların tüketimi, kalp hastalığı riskini arttırabilir. Bu yüzden dondurulmuş gıdaların içeriğini dikkatle incelemek büyük önem taşıyor. Özellikle işlenmiş gıdalarda trans yağ oranlarının yüksek olabileceği unutulmamalı.
Nişasta ve diyabet riski
Dondurulmuş gıdalarda tazeliğin korunması amacıyla kullanılan nişasta, diyabet riskini tetikleyebilir. Bu nedenle etiket bilgilerini okurken nişasta içeriğine özellikle dikkat edilmeli.
Dondurulmuş gıda seçerken nelere dikkat edilmeli?
Dondurulmuş gıda alırken katkı maddesi ve koruyucu içermeyen, işlenmemiş ve doğrudan dondurulmuş ürünleri tercih etmek sağlık açısından önemlidir. Ayrıca, ürünlerin son kullanma tarihlerine ve üretim süreçlerine dikkat etmek, besin değerinin korunması açısından kritik. Sebze ve meyvelerin hasat sonrası hızla dondurulmuş olması da besin değerinin maksimum düzeyde korunmasına yardımcı olur.
Donmuş gıdaları çözerken birden fazla dondurma-çözme işleminden kaçınılmalıdır; çünkü bu durum, besin yapısında bozulmalar ve mikroorganizma oluşum riskini artırabilir. Özellikle et ve kıyma gibi gıdaların çözülme sırasında buzdolabının normal bölmesinde tutulması, mikroorganizma riskini minimize eder.