İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Kırşehir’in derdi bizim derdimiz. Çözümünden öncede seslendirilmesi, bizim vazifemiz. Bu vazifeyi layıkıyla yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz” dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, dün Kırşehir’e geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, milletvekilleri, İYİ Parti Kırşehir İl Başkanı Nuri Araz ve teşkilat üyeleriyle birlikte Kırşehir’de Kent Konseyi’ni ziyaret etti. Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Müfit Göçen ve Genel Sekreter Ömer Duran tarafından karşılanan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, burada açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
DERVİŞOĞLU, “BURASI DÜNYAYA UFUK VEREN BİR KENT”
Kırşehir hakkında övgü dolu sözler sarf eden Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu, “Karşılıklı görüş alışverişinde bulunmayı ve buna bağlı olarak ta sorunları çözmeye yönelik çalışmaları müşterek olarak çözmeyi arzuluyoruz. Her yerde mümkün olursa kent konseylerini, sivil toplumlarını zamana bağlı olarak ta kentin kanaat önderlerini ziyaret etmek suretiyle ufkumuzu aydınlatmaya çalışıyoruz. Benim için Kırşehir özel bir yer. Burası dünyaya ufuk veren bir kent. Yetiştirdiği insanlarla Ahi Evran’ın memleketi, Neşet Ertaş’ın memleketi, siyasette Anadolu fırtınası diye tabir edilen Osman Bölükbaşı’nın memleketi, çok sayıda devletin siyaset adamı yetiştirmiş bir memleketi bir yer. Özel dostluklarımın olduğu Allah rahmet eylesin, mekanı cennet eylesin rahmetli Deniz Bölükbaşı’nın memleketi. Çok önemli bir yer. Kırşehir’de bulunmayı hayata dair bakışımı güçlendiren bir yer olarak telafi ediyorum. Kırşehir’in Kent Konseyi’nde buluşmayı sizler kadar önemsiyorum. Buraya benden önce genel başkan gelmemiş. Buraya bir siyasi partinin genel başkanı olarak gelmiş değilim. Sizin bir dostunuz, kardeşiniz olarak gelmiş bulunmaktayım. Taşıdığım sıfatı nedeniyle buraya genel başkan olarak ta geldiysem iftihar ediyorum. Diğerleri de gelsin. Bu dostluk atmosferinden kendilerine düşen payı çıkarsınlar diye umut ediyorum. Buradan Kent Konseyi’nden Kırşehirli dostlarıma vatandaşlarıma selam, sevgi ve muhabbetlerimi göndermiş olayım” dedi.
DERVİŞOĞLU, “ALTIN ELBETTE KIYMETLİ BİR MADENDİR AMA NEFESTEN KIYMETLİ DEĞİLDİR”
Kırşehir’de yapılması planlanan altın madeni arama çalışmaları hakkında Genel Başkan Dervişoğlu, açıklamalarda bulunarak, “Kırşehir’in derdi bizim derdimiz” diyerek ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti. Başkan Dervişoğlu, “Konuyla ilgili bilgi alacağım. Hassasiyet olduğunu biliyorum. Türkiye yer altı kaynaklarından istifade edebilmeli ama para kazanmanın insani, vicdani, ahlaki kriterlerinin de olması lazım. Dolayısıyla insanlara zarar verecek bir takım uygulamalarla sant para kazanmaya yönelik işlerin yapılması ve onun insan sağlığını tehdit etmesi, ekolojiye zarar vermesi, çevresel duyarlılıklarımızı gölgelemesi bunlar kabul edebileceğimiz şeyler değildir. Türkiye’nin birçok yerinde maden aramalarından kaynaklı olumsuzluklar yaşanıyor. Kimi yerde derelerimiz kirleniyor. Kimi yerde ormanlarımız kesiliyor. Kimi yerlerde zeytinliklerimiz yok ediliyor. Dediğim gibi bir ülke yer altı zenginliklerini istifade edebilmeli ama insani ve vicdani kriterler, ahlaki kriterler göz ardı edilmemeli. Altın elbette kıymetli bir madendir ama nefesten kıymetli değildir. Herkesin bu duyarlılıkla hareket etmesi lazım” diye konuştu.
GÖÇEN, “İLİÇ’İN 3 KATI BİR ARAZİDE ARAMA YAPILACAK”
Dervişoğlu’nun konuşmasının ardından Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Müfit Göçen söz aldı. Dervişoğlu’na altın madeni ile ilgili rapor sunan Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Müfit Göçen, “Kırşehir’de Boztepe İlçemizin arazisinde yaklaşık 8 bin futbol sahası üzerinde bir arazide arama yapacak. Burası tarımdan çıkacak. Burası Kırşehir’in en verimli toprakları, hayvancılığın en yoğun yapıldığı bölge. Burada yaklaşık 1 milyon 400 bin kamyon pasa çıkacak. Pasa dediği kimyasalların bulaştığı hiçbir işe yaramayan bir toprak. Bunlar nereye atılacak. Oraya yığılacak kalacaklar bunlar. Bunu çıkarabilmek için yaklaşık 146 milyon ton amonyum nitrattan oluşan anfo dedikleri 7 bin 300 kamyon patlayıcı kullanacaklar. Ayrıca 8 bin 500 kilo dinamit, yani 424 kamyon dinamit kullanacaklar. Bunlardan bu şekilde bahsetmiyorlar. Patlayıcı olarak 17 bin ton elektriksiz kapsül kullanacaklar. Bu da yaklaşık 850 kamyon yapıyor. Saatte 180 ton su kullanacaklar. Bunlar korkunç rakamlar. Bunlar Kırşehir’e zarar vermeyecekmiş gibi sanki altın madeni var, kazmayı, çekici vurunca orada altın dökülecek gibi anlatılıyor. Öyle değil. Devletin para kazanmasına karşı mı çıkıyorsunuz diyorlar. O da öyle değil. Meclis tutanaklarındaki yazılanlara göre İliç’in 3 katı bir arazide arama yapılacak. Meclis tutanaklarında 5 milyar 200 milyon dolar ilgili firma para kazanmış. Devlete kalan para 104 milyon dolar. Yani burada devletin para kazanması değil, paranın yurt dışına gitmesi demektir. Ayrıca şuanda biz bazı araştırmalar yapıyoruz. Tereddütlerimiz var. Bu madenler konusunda ayrıştırma yurt dışına götürülecek, yurt dışında ayrıştırma yapılacak. Madenlerin içerisinde değişik çok önemli malzemeler olduğunu düşünüyoruz. Örneğin toryum gibi uranyuma alternatif olarak kullanılan bir kimyasalın olduğu da söz konusu. Diğer madenleri de araştırıyoruz. 7 çeşit maden kullanacaklar, toprağımız mahvolacak. Biz bu konuda İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda Çevre Bakanlığı’nda yapılan toplantıda arkadaşlarla yaptığımız çalışmalar sonucunda derdimizi anlattık. Sağ olsunlar Bakanlıkta bize bu konuda anlayış gösterdi. Ve aramalardaki hız kesildi. Bir sene ötelendi. Yeniden raporları düzeltmeleri için. Ama bu demek değildir ki maden aramalar durduruldu. Durdurulmadı. Devam edecek. Bizde buna engel olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Mecliste birkaç tane bu konuyla ilgili soru önergesi verildi. Bu konuda sizden destek ve yardım bekliyoruz. Kırşehir’de en çok geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. Bu maden aramaları tarım ve hayvanlığına sekte vuracak. Şuan Türkiye’nin yaklaşık yüzde 5 civarında bir et ihtiyacını Kırşehir karşılıyor. Buna engel oldu” ifadesini kullandı.
GÖÇEN, “KIRŞEHİR’E VERİLEN VAATLER SADECE VAAT OLARAK KALIYOR”
Kırşehir’in diğer sorunlarına da değinen Başkan Göçen, sözlerine şöyle devam etti:
“Çok ciddi bir sanayimiz yok. Sadece PETLAS fabrikamız var. Ülkede yaşanan bir takım kaynaklarda sıkıntılar var, bir takım işçi çıkışları da söz konusu oluyor. Tabii bu ekonominin geldiği noktayı gösteriyor. Fakat bunun yanında da şöyle bir şey var; Organize sanayi alanımız çok dar. Bu konuda Sayın Başkanıma bilgileri gelmiştir ama bin 400 dönümü ilave edildi. 927 milyon lira burasının istimlakları için para çıktı ama parayı şimdi kullanamıyoruz. Önümüzdeki yıllarda kullanılması için çıktı. Bu paranın kullanılabilmesi için, istimlakların yapılabilmesi için sizlerin de desteğine ihtiyacımız var. Çünkü Kırşehir’in sanayiye ihtiyacı var. İstihdama ihtiyacı var. Bu istihdamın sağlanabilmesi için yıllardır söz konusu olan bir tren hadisesi var. Yük treni muhakkak kullanılabilmeli. Hızlı tren gelebilmeli. Ama bizim çevremizde sürekli tren yolları güzergahı değişiyor. Kırşehir’e verilen vaatler sadece vaat olarak kalıyor. Ama güzergahların içerisinde hiçbir zaman Kırşehir yer almıyor. Bunlardan dolayı da Kırşehir’de nüfus düşüklüğü yaşıyoruz. Bu da Kırşehir’in geleceğini tehlike altında olduğunu gösteriyor. Şu an Kırşehir’de milletvekili sayısı 2’ye düştü. Ama işin aslı Kırşehir’in yapısı bunu hak etmiyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi Kırşehir Ahi Evran’ın, Aşıkpaşa’nın Cacabey’in Yunus Emre’nin Hacı Bektaşı Veli’nin memleketi, Osman Bölükbaşı’nın memleketi. Kırşehir’de sanat olarak çok değerli insanlar yetiştirdik. Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Şemsi Yastıman, Hacı Taşan, Çekiç Ali gibi değerlerimiz var. Kırşehir’in özü gerçek bir kültür şehri. Bizim ülkemizin, devletimizin buna sahip çıkması, istihdam yaratması lazım. Elbette şehrimizde viral işler yapılıyor, şehrimiz güzelleşiyor, istihdam alanında da yeni iş alanlarının açıklaması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda da sizlerden her zaman desteğinize ihtiyacınız var.”
Açıklamaların ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti.