Bayram v*fat etti Bayram v*fat etti

Kırşehir yöresine ait Köftür pekmezlerin kaynamasının hemen ardından tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Kırşehir halkı tarafından her sezon özenle yapılan ve satışa sunulan yöresel lezzetimiz olan köftür Kırşehirli ev hanımları tarafından hummalı bir şekilde yapılmaya başlandı.

Köftür, kış aylarında tercihe edilen nefis bir atıştırmalık olmakla beraber görünüm olarak pestile benzesede yapım aşamasındaki farklılıklarıyla öne çıkıyor. Pestilin ince bir yapısının olmasının aksine köftür kalın bir şekilde tepsilere dökülür. Ayrıca kurutulma işleminin ardından da bir aya yakın şekerlenmesi için bekletilir.

KÖFTÜR NASIL YAPILIR?

Üzümden elde edilen üzüm suyu kaynatılır. Şıra kaynayınca yavaş bir şekilde ve eşit miktarda un eklenir. Şıra pekmez kıvamını aldıkça un ilave edilerek koyulaşır ve köftür haline gelir.

Daha sonra bakır tepsi veya ahşap tabaklara dökerek yayılır. Ardından ise serin ve güneş almayan bir alanda soğumaya bırakılır. Köftür dilenip soğudukça katı bir hale gelir.

Köftür dinlendirildikten sonra şekil verilerek kesilir. Kesme işleminin ardından temiz bir yere aralıklı ve üst üste olmayacak şekilde dizilir. Bu şekilde kurumaya bırakılır.
Köftürler kuruyunca ağzı kapanan kaplara alınır ve serin bir yerde ya da toprak altında bekletilir. Bu süre içerisinde şekerlenir. Bu da tatlının tüketilebilecek kıvama geldiğini gösterir.

Muhabir: Hatice Sürmeli