Başkan Ünsal,”Önceliğimiz ,sağlık” Başkan Ünsal,”Önceliğimiz ,sağlık”

Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri gibi illerden çok sayıda müşterisi bulunan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzman Öğretici Simge Çelik Korkmaz, bu kez Özgül Öğrenme Güçlüğüne değindi. Çocuklar ve aileleri için ciddi bir sorun haline gelen bu konu hakkında uzun uzun konuşan Korkmaz,
Özellikle aileler çocuklarda ki özgür öğrenme güçlüğüne dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. “Hatta bu öğrenme güçlüğünün 7 alt kategoride verildiğini biliyor musunuz?” diyen Korkmaz açıklamasında şunları söyledi; “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzman Öğretici Simge Çelik Korkmaz konu hakkında şu bilgilenmeleri yaptı; “Özgül Öğrenme Güçlüğünü bir çoğumuz Disleksi olarak bilsek de aslında alt kategorileri arasında yer almaktadır. Özgül Öğrenme Güçlüğünün 7 alt kategorisi vardır.
Disleksi, Diskakuli, Disgrafi, Disfazi, Görsel Algı Bozukluğu, İşitsel Algı Bozukluğu, Dispraksi
Özgül Öğrenme Güçlüğünün genel tanımına baktığımızda mental retardasyon problemi olduğunu görüyoruz. Nörogelişimsel bozukluk veya farklılık da diyebiliriz.
Akademik alanda akranlarıyla aynı paralelliği gösteremeyen çocuklardır. Bilişsel anlamda sınırlılık ise söz konusu değildir, şayet başka semptomlar yoksa...
Duyusal anlamda da herhangi bir sorunları olmamaktadır, işitme yetersizliği gibi...
Beynimizdeki hemisferler arasında iletinin sınırlılıkları vardır, bizler gibi düşünemezler, daha farklıdırlar, sanat yetenekleri, hayal güçleri çok gelişmiştir. Yalnız kodlama kısmı istenilen düzeyde değildir, bu ve benzeri sebeplerle destek eğitime ihtiyaç duyarlar.
Disleksili çocuklar genellikle heceleyen, yavaş okuyan, az hata yapan veya tam tersi hızlı okuyan çok hata yapan, metinleri tahmin ederek okuyan, cümleyi kafadan tamamlayan, olmayan heceleri cümleye ekleyen veya olan heceleri cümleden çıkaran, satır atlayan, satır tekrarı yapan, dikkat ve konsantrasyon sorunu olan çocuklardır. Bunlardan dolayı da akademik alanda akranlarından farklı gelişim gösterirler.
Özgül Öğrenme Güçlüğü çok geniş bir konudur, kısaca bahsetmek ise pek mümkün değildir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuklarımızla Y-DEP (Yapılandırılmış disleksi eğitim programı) çalışmaktayım.
Yapılandırılmış disleksi eğitim programı; ilkokul 1. Sınıfın Mayıs ayından itibaren, Lise 1in ikinci döneminin yarısına kadar çalışılan bireye özgü yapılandırılmış eğitim programıdır. Amacımız çocuklarda bilişsel ve akademik alanda bağımsız öğrenen bireyler olup, kalıcı değişiklikleri hedeflemektir.
Şu an Nevşehir'de TEK Y-DEP Uygulayıcısı olarak, gelecek yılın Mayıs ayına kadar sadece 20 kişilik yerimizin kaldığını da ayrıca belirtmek isterim.
Değerlendirmelerimiz sonucunda programımız çocuğun ihtiyacı doğrultusunda haftalık çalışma süresini belirtmekte ve çocuğa hangi alanda destek sunacağımızı belirtmektedir. Her üç ayda bir ara değerlendirmelerimizle çocuğumuzun geçtiğimiz üç ay içinde hangi düzeyde olduğunu, aynı eğitimimizi/kitaplarımızı tekrar edip etmeyeceğimizi görmemizi sağlamaktadır. Eğitimimiz en az 1 yıl en fazla 2 yıl sürmektedir. Bu ise çocuğun hızına, bireysel farklılıklarına bağlıdır.
Çocuğa ne kadar erken müdahale edersek o derece yol alabiliriz.
Her durumda olduğu gibi bu durumda da erken tanı ve erken müdahale çok önemlidir.
Sizlere ufak bir tavsiye, Özgül Öğrenme Güçlüğü olan çocuklarınız varsa kaygı yaratacak ortam ve durumlardan lütfen uzak tutunuz.
Mutlaka bir uzmanla işbirliği yapınız.( HABER MERKEZİ)

Muhabir: Haber Merkezi