Gündem

Çiftçiler bu habere dikkat! Bunu uygulayın...

Kırşehirli çiftçiler bu haber sizleri yakından ilgilendiriyor. Bordo Bulamacı ne işe yarar?, Bordo Bulamacı ne zaman uygulanır? İŞTE CEVABI.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil; Bordo bulamacının ne işe yarar?, Bordo Bulamacı ne zaman uygulanır? sorularına açıklık getirdi. Bu haber tüm çiftçileri ilgilendiriyor.

Kırşehirli çiftçilere bilgiler aktaran Emre Yeşil konu hakkında şunları söyledi;  “Bordo bulamacını yılda 2 defa ağaçlara atmakta fayda vardır. Sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktüğünde %2 ve ilkbaharda gözler uyanmaya başlamadan 1-2 hafta önce %1 dozda uygulanması, ağaçlarda bir sonraki yıl oluşabilecek bir çok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

***İlkbahar ve sonbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede başarıya ulaşamayız.

BORDO BULAMACI NASIL HAZIRLANIR?

%1’lik 100 lt Bordo Bulamacı için gerekli olan malzemeler:

1 kg göz taşı (bakır sülfat)

1 kg sönmüş kireç

1 adet 50 lt'lik plastik veya tahta kap

1 adet 100 lt'lik plastik veya tahta kap

Yaklaşık 50 cm uzunluğunda 2 tane sopa

100 litrelik kaba 1 kg. Sönmüş Kireç konularak 50 litre su ile iyice eritilerek karıştırılır. Diğer kabada 1 kg. göztaşı (bakır sülfat) konularak 50 litre su ile beraber iyice karıştırılarak eritilir.

Küçük kaptaki göztaşı, büyük kaptaki sönmüş kirecin üzerine yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. Bu işlem sırasında kireçli göztaşı sürekli karıştırılır. Eğer kireç göztaşı üzerine dökülürse, ilacın yapısı bozulur. Hazırlama esnasında bu detaya dikkat etmek gerekir.

Hazırlanan karışım, süzgeçten geçirilerek ilaçlama tankına konulmalıdır.

BORDO BULAMACI NASIL UYGULANIR?

Bordo bulamacı bakır ve demir ile reaksiyona girdiği için, hazırlanma esnasında kesinlikle metal kap kullanılmamalıdır. Bordo bulamacı plastik kap veya tahta kaplarda hazırlanmalıdır.

İlaç kesinlikle insektisit, fungusit ve akarisitlerle karıştırılmamalıdır.

20°C nin altındaki sıcaklarda uygulama yapılmasına dikkat edilmelidir.

Uygulamayı takip eden 10 saat içinde, yağış olması durumunda, ilaç ağaç gövdesinden akıp gideceği için, tekrardan uygulama yapılmalıdır.

Hazırlanan bordo bulamacı, pompa aracılığıyla püskürtülerek ağaçların gövde ve dalları yıkanır.

Uygulama esnasında maske, şapka, gözlük, tulum ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.

GÖZTAŞI İLE BORDO BULAMACI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Göztaşı olarak da bilinen, bakır sülfat, mavi ve kokusuz bir kimyasal bileşik olup tamamen suda çözünür. Normalde zehirli bir kimyasal olan Göztaşı (göktaşı) tamamen suda eritilip, sönmüş kireçle karıştırılması sonucunda, en eski geleneksel tarım ilacı olarak bilinen bordo bulamacı elde edilir. Bordo bulamacının ana hammaddelerinden biride halk arasında göztaşı olarak bilinen bakır sülfattır.”