Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi eski müdürü emekli Öğr. Gör. Kâzım Ceylan, İstanbul’daki Mimar Sinan Yurdu'nda gençlerle buluştu ve merkezi Kırşehir kabul edilen Ahiliğin kültür ve değerlerini gençlerle paylaştı.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi eski müdürü emekli Öğr. Gör. Kâzım Ceylan, merkezi Kırşehir kabul edilen Ahiliği, farklı illerde gençlere anlatıyor ve Ahiliğin gençler tarafından benimsenmesine katkı sağlıyor. Bu kapsamda Ceylan, İstanbul Mimar Sinan Yurdu’nda konferans verdi. Konferans Marmara ve Medeniyet Üniversitelerinde okuyan erkek öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti ve büyük ilgi gördü. Hukuk, mühendislik, iktisat, eğitim ve kamu yönetimi bölümlerinden öğrenciler, Ahilik sisteminin tarihsel kökenleri, bugüne etkisi hakkında bilgiler alarak, Ahilik yolculuğu yaptılar.
Konferansta Ahiliğin gelişim çizgisi, medeniyet kurucu özelliği, insan yetiştirme sisteminin önemi, ekonomik ve ticari yapıları hakkında geniş bir sunum yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi eski müdürü emekli Öğr. Gör. Kâzım Ceylan, konferans hakkında şu açıklamayı yaptı:
“İstanbul’daki bereket iklimi dün akşam da Türk mimarisinin zirvesi Mimar Sinan’dan adını alan erkek öğrenci yurdunda devam etti. Marmara ve Medeniyet Üniversitelerinden daha çok hukuk, mühendislik, iktisat, eğitim ve kamu yönetimi bölümlerinden öğrencilerin katıldığı konferans çok verimli ve güzel geçti, şükür.
Müslüman Türk’ün islâmı yaşama şekli olan Ahiliğin gelişim çizgisini, temellerini, medeniyet kurucu özelliğini; insan yetiştirme, ekonomik- ticari, idarî sistemini ve fonksiyonlarını anlattıktan sonra zevkle cevaplandırdığım sorulara geçildi.
Türkiye’nin bugün en önemli problemi eğitim, ahlâk, adalet ve kalite meselesidir. Bunu ancak ahlâk, adalet ve kalite merkezli bir sistemle çözmek mümkündür ki, bunun anahtarı Ahilik sistemindedir. İnsanları yeteneklerine göre eğitmeyen, ahlâkı hayatın merkezine yerleştirmeyen, her alanda adaleti ve kaliteyi uygulamayan sistemlerle meselelere kalıcı çözüm üretemezsiniz. Daha çok Ahiliğin çözüm üretici özelliklerine dikkat çektim.
Konferans sonrası yanıma yaklaşan bir delikanlı, ‘Allah razı olsun Hocam, Ahilik bundan sonra yolumuzu ve ufkumuzu aydınlatacak’ demesi bütün yorgunluğumu aldı. Elhamdülillah... Vesile olan ve konferansa katılan KYK ve Mimar Sinan Yurt Müdürlüğü personeline gönülden teşekkür ederim.”