Kaman Cevizi Soyma Kırma Paketleme Üretim ve Entegre Tesisi projesi başta olmak üzere birçok projeye imza atan Kırşehirli Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuş, Kırşehir için hayata geçirilecek olan bir başka proje olan “Savcılı Üzüm Bağları Projesi”ni duyurdu.
Çavuş, yaptığı açıklamada, “Kırşehir ilimizin Kaman Savcılı Büyük Oba beldesi kendisine slogan olarak 'Tarım Merkezi' sloganını seçmiştir. Bu beldemiz İç Anadolu’nun yaş sebze ihtiyacını karşılayacak potansiyele ve üretim gücüne sahiptir.” diye konuştu.
Daha önce geliştirilen bir projeden de bahseden Çavuş, “Bu beldemizde muhtarlık tarafından geliştirilen bir proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğünden arazi tahsisi sağlanmış ve hobi bahçeleri benzeri bir yapılanma ile 330 adet ceviz bahçesi oluşturulmuştur. Bu kapsamda bu bahçelere yaklaşık 20 bin ceviz dikimi sağlanmıştır. Araziye 100'er tonluk havuzlar yapılmış ve bu havuzlara baraj gölünden çekilen boru hatları ile su pompalanmış ve ağaçların sulanması debi kuvvetiyle otomatik olarak sağlanmıştır.” dedi.
Hayata geçirilecek olan “Savcılı Üzüm Bağları Projesi” için ise Abdullah Çavuş yol haritasını şu şekilde paylaştı:
1- Hazineden 1.000 dönümlük arazi kiralanarak projeye tahsis edilmesi halinde,
2-Bu arazi 2,5 dönümlük parsellere ayrılırsa 400 parsel etmektedir.
3-Ara yollar ve ortak kullanım alanları ile idare merkezi ve depolama alanlarını düşüldükten sonra yaklaşık 350 adet parsel çıkabilir.
4-Hobi bahçeleri metodu ile burası üzüm bağları şeklinde halkımızın kullanımına sunulabilir.
5-Ancak Hobi Bahçesinin aksine her parsele bir ev inşa edilmeyecektir.
6-Bunun yerine yapılacak ve belirli bir ücret karşılığı kalınabilecek donanımlı misafirhanelerde parsel sahipleri ve aileleri misafir edilecektir.
7-Misafirhane yıldızlı otel konseptinde olacak olup, içinde yüzme havuzu su kaydırakları sınırsız interneti ve çocuk oyun alanları da bulunacaktır.
8- Üzüm Bağları yapılacak olan 100'er tonluk havuzlarda toplanacak suların debi kuvvetiyle damlama sulama yöntemiyle sulanacaktır.
9-Bu oluşumu yönetmek üzere Gayrimenkul İşletme Kooperatifi ya da Tarımsal Üretim Kooperatifleri kurulacaktır.
10-Üzüm Bağlarının oluşturulması ve bakımı kooperatif bünyesindeki ziraat mühendisleri ve bahçıvanlar kanalıyla yapılacaktır.
11-Dileyenler kooperatif kontrolünde kendi bahçelerinin bakımları ile ilgilenebilecektir.
12- Bahçe sahiplerinin yiyecek ihtiyacı dışında kalan Üzümler kooperatif tarafından alınacak ve pekmez veya şıra yapılarak satışa sunulacaktır.
13-Kooperatifin planlaması dahilinde işlenmeden üzüm olarak satışı da mümkün olabilecektir.
14- Kooperatifin bahçelerin dikimi ve üretimin işlenmesi için kurulacak tesisler konusunda maddi destek alabileceği kurumlar aşağıdaki gibidir.
- Ahi Kalkınma Ajansı
- Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
- Konya Ovası Projesi Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı
- BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO
- AB Fonları
- Ticaret Bakanlığı
- Kooperatiflere ve Tarıma destek veren diğer kuruluşlar
15- Bu organizasyonda da yeni kurduğumuz Anadolu Ahileri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Üst Birliğine ve Kırşehirli Dernekler Federasyonu’na “Koordinasyon Görevi” verebiliriz. (HABER MERKEZİ)