ÇANAKKALE SAVAŞI VE TÜRK KADINI (11)

18 Mart 2023 Yılı Çanakkale Deniz zaferimizin 108. Yıl dönümü. Bu haftadan başlamak üzere bu zaferimize aylar kala Yeniçağ Gazetesinde  “Çanakkale Savaşında  Türk Kadını” konulu araştırma yazısını tefrika olarak siz okuyucularımın beğenisine sunacağım.

  Savaş boyunca önemli bir boşluğu dolduran  Müdafaa-i Milliye Cemiyeti, 18 Mart Zaferinin hemen ardından kahraman gazilerin günlük sigara ihtiyacı için 25.000 paket sigara siparişi vermiş ve bunun için gereken paranın toplanacağı bir hesap açmıştır. (İkdam 22 Mart 1915). Müdafaa-i Milliye Cemiyeti, haseki Nisa Hastanesinde  yatan yaralılar için 200’er adet gömlek, don, entari ve yatak çarşaf vermiştir.

  Çanakkale Savaşları sırasında en çok yaralılar için temiz çamaşra ihtiyaç duyuluyordu. Yaralıların çokluğu ve hastanelerin yeni tesis edilmesi nedeniyle ilk günlerde bu gibi ihtiyaçlar, gazetelerden ilan suretiyle sağlanmaya çalışılmıştır. Özellikle nakti yardım yapacakların çamaşır yardımında bulunmaları istenmiştir ki, bu çağrının 19 Mayıs gece taarruzundan hemen sonra olması dikkate değerdir: “Bil-cümle kuzatın ve ale’lhusus  mecruhin ve hastaganın temiz çamaşıra büyük ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı temin için her müessese gibi Müdafaa-i  Milliye dahi çalışmakta olduğundan, eşya ihdasında (hediye) bulunacak hamiyetkaranenin bilhassa çamaşır hazırlaması ve bulundukları mahalli Müdafaa-i Milliye şubesine makbuz mukabilinde teslim-i himmet buyurmaları ilan olunur.”

  Cemiyetlerin yardım toplama faaliyetlerinde öncelikli konulardan biri de şhit çocukları olmuştur. Müdafaa-i Milliye Cemiyetinin “Eytamve  Eramil-i Şuheda” (Yetim ve şehitlerin dul eşleri) için bir şube açmakla kalmamış bu konuda “Vatanın selamet vei’lasını ve milletin hayat ve mevcudiyetini müdafaa eden  kahraman ordunun nasiyesi pak ve bülend he fert Cansiperane karşı vicdanlarımıza terettüp eden dini şükran  o kadar büyük ki, ‘Onlar için canlarımız feda etmekle bile bilemeyiz ki, bu borcun büyüklüğü gösterilebilmiş olsun” ve “Vatan ve milletin müdafaasında asker vazifesini bilirken geri kalan kısmı lakayt veatıl duramaz.” Sözleriyle başlattığı kampanyaya Tasvir-i Efkar gazetesi de destek vermiştir.

   Yaz sonuna kadar devam eden bu kampanyada toplanan miktar 330.275 kuruş 30 paraya ulaşmıştır. Tasvir-i Efkar gazetesinde çıkan başka bir haberde ise şehit çocukları yararına mektup ve kartpostallara ilave pul yapıştırılması, bu hususta çıkarılan kanunun uygulanışı ile  ilgili tedbir alınması ve bir an önce yürürlüğe konulması istenmiştir. Müdafaa-i  Milliye Cemiyeti de bayram günleri için hazırlattığı harp manzaralarının bulunduğu kartpostallar ile yardım toplamıştır. Bir yıl sonra Servet-i Fünun’da çıkan bir yazıdan anlaşıldığı  üzere Hilal-i Ahmer, yardım toplama faaliyetlerini çıkardığı 10 ve 40 paralık resimli pullarla devam ettirmiştir.

   Yardım toplama yollarından bir diğeri ise Müdafaa-i Milliye Cemiyeti tarafından piyasaya sürülen “cihadiye yüzükleri” olmuştur. Cemiyet tanesi 5 kuruş olan bu yüzüklerin satın alınmasının cihada katılımın maddi ve manevi delili olmakla  birlikte tarihi bir hatıra mahiyeti kazanacağını ve yakında piyasaya sürüleceğini bildirmiştir. Bu yüzükler yaklaşık bir ay sonra satışa sunulmuştur. Devam edecek