ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİMİZ 

Bizim 250 bin şehit verdiğimiz yedi düvelin de 252 bin kayıp verdiği 18 Mart 2024 Çanakkale Deniz Zaferimizin 109. Yıl dönümünü törenlerle kutlayacağız .
18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferinin kazanıldığı gündür. Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde 19 Şubat 1915’te başlayan ve 18 Mart 1915’te Mehmetçiğin toplarıyla , Nusrat’ın denize döşediği mayınlarıyla işgal kuvvetlerinin kendilerince o yenilmez armadasını, Çanakkale Boğazının derin- liklerine gömdüğü tarihtir.
Havranlı Seyit Onbaşı’nın 215 okkalık gülleyi tek başına sırtlayıp topun ateş yuvasına yerleştirip, ( Burada Atatürk’ün Balıkesir’i ziyaret ettiğinde Seyit Onbaşı ile görüşmesinde ona gelbakalım Seyit Onbaşı 275 kilo gülleyi kaldırdın gel de beni kaldır da bir görelim dediğinde Seyid Onbaşı Paşam seni yidi düvel kaldıramadı ben nasıl kaldırayıp demiştir.) İngilizlerin Ocean’ının ağır yara aldıktan sonra manevra yaparken Nusrat’ın mayınına çarpıp Morto koyunda denizin dipini boyladığı gündür.
Çanakkale Zaferi hakkında, savaşta görev almış yabancı komutanlardan biri olan Amiral Keyes’in anısını şöyle. O yenilmez dedikleri Armadanın Kurmay Başkanı Keyes, Çanakkale’nin kolayca geçileceğinden emindi. Buna kesin olarak inanan Amiral 18 Mart’ta, savaşın durumunu hatıra defterine şu gerçekçi cümlelerle yazıyordu. “ Yenilmiş bir düşman karşısında olduğumuza kesin inancım vardı. Öğleden sonra saat 14.00’te yenildiğimi sanıyordum. Saat 16.00’da yenildiğimi biliyordum. Ardan geçen 2 saat Amiral’ın uğradığı bozgunu anlatmaya yetiyordu. Oysa Amiral savaş başlamadan önce hatıra defterine şöyle yazmıştı. “Churchill, İngiliz donanmasını büyük bir imtihana hazırladı.

Biz bu imtihanı verip Çanakkale Boğazını geçeceğiz Keyes 18 Mart gecesi bu yazdıklarının altını şöyle dolduracaktır. “ Yazık… Churchill’in hazırladığı imtihanı veremedik. Müthiş bir yenilgiye uğradık; bu inkar edilemez. İtiraf etmeliyim ki Türk topçusu büyük bir gayret gösterdi. Bunu da ileride tarih yazacak.
Çanakkale Savaşları, Mustafa Kemal’in ve Türk varlığının milli şuurunun ortaya çıkmasına vesile olmuş kahramanlık destanıdır. Çanakkale cephesindeki mücadele azmi ve ruhu, milli mücadelenin temel dinamiklerinden biri olup kurtuluş destanı için bir ön merhale niteliğindedir. Eğer, Mustafa Kemal’in ifade ettiği gibi, “Çanakkale geçilseydi, İstanbul alınır, Osmanlı Devleti paylaşılır ve Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey kalmazdı.”