Ersoy, “Kurumsal yapıda önemli yere sahiptir” Ersoy, “Kurumsal yapıda önemli yere sahiptir”

Kırşehir Çölyakla Gülümse Hayata Dernek Başkanı Doç. Dr. Okan Kuzu ve ve yönetim kurulu üyelerinden Doç. Dr. Yasemin Kuzu ile Dyt. Kübra Sarı, Ahi Evran Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Çalıştayı’na katıldı. Çalıştay, toplumsal katkı sağlamak ve sivil toplum kuruluşları ile üniversite arasında iş birliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildi.

Çölyakla Gülümse Hayata Derneği Başkanı Doç. Dr. Okan Kuzu, çalıştayda yaptığı konuşmada üniversite öğrencilerinin özel diyet ihtiyaçlarına dikkat çekti. Kuzu, kampüs içerisinde yer alan yemekhane, kantin ve kafelerde glutensiz menülerin bulunması gerektiğini, bu konuda da Dernek ve Üniversite işbirliği ile üniversite öğrencilerine farkındalık eğitimlerinin verilmesi belirtti. Bu önerinin çölyak hastası öğrencilerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için önemli bir adım olacağını ifade ederek; "Üniversitemiz bünyesinde öğrenim gören öğrencilerimiz için yemekhanede, kantinlerde ve kampüs içindeki kafelerde glutensiz menülerin yer almasını talep ettik." dedi.

468565074 8908641379174545 9141664137100875350 N

Çölyak Hastaları İçin Önemli Bir Adım

Doç. Dr. Okan Kuzu, çalıştay sırasında üniversite ile dernek arasında güçlü bir iş birliği kurulması yönünde önemli adımlar atıldığını vurguladı. Çölyak hastalığına yönelik farkındalık oluşturmanın yanı sıra, glutensiz ürünlere erişimin kolaylaştırılmasının toplumsal bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Çalıştay sonrası Kuzu, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi; "Böyle bir organizasyonu düzenlediği için Üniversitemiz Rektörü Sn. Prof. Dr. Mustafa Karahocagil’e ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz." dedi.

Çölyk

Çölyak Hastalığı Nedir?  

Çölyak, glütende bulunan iki ana protein olan glütenin ve gliadinin sindirilememesi sonucu, gliadinin bağırsak mukozasına zarar veren bir bağışıklık tepkisine neden olduğu kronik, kalıtsal bağırsak hastalığıdır. Arpa, çavdar, buğday ve irmik gibi tahıllar çölyak hastalığını tetikleyen ana besinlerdir. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepki ile ince bağırsak başlangıç bölgesinin anatomik yapısının değişmesine neden olan emilim bozukluğudur. Çölyak aynı zamanda bir ince bağırsak hastalığıdır.

Muhabir: SEDANUR ASAN