Kırşehir ilinde yaşayan, ziyarete gelen herkesin ilk ziyaret noktalarından birisi olan Cacabey Cami meydanı süsleyen görseliyle var olurken aslında bir çok sırrı da içinde barındırıyor. İşte Kırşehir halkının bile tam olarak bilmediği Cacabey Caminin sırları...
- Anadolu Selçuklu döneminden kalma 800 yıllık Cacabey Medresesi dini ilim dışında güneş, gökyüzü, ay ve yıldızların gözlendiği gözlemevi olarak kullanıldı.
- 3 farklı tuğla modeli ile örülen medrese Anadolu da tek örneği olan yapıttır.
- Kubbesi açık olan ve altında su kuyusu olan gözlemevi dünyada ''astronomi yüksekokulu'' gayesine uygun olarak kullanılan ilk yapıttır.
- Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. Sonradan camiye çevrilen birkaç kez onarılmış olan eser minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında “ cıncıklı” camii adı ile anılmakta.
- 1858 yılında A: D Mordtmann yapının mühimmat ambarı olarak da kullanıldığı söylenen medresenin bir kısmı harap hale gelmiştir. Daha sonra cami haline getirilerek günümüzde de hala cami olarak kullanılmaktadır.
- Caminin ön tarafındaki minarenin bir rasat kulesi olduğu düşünülmektedir. İç kısımda ki orta avlusu kubbe ile örtülü olan yapı kapalı medrese şeklinde inşa edilmiştir. Cacabey'in kabri medresenin içerisinde bulunmaktadır.