Yaşam

Burun tıkanıklığında tedavi yöntemi

Kırşehir’in Kulak Burun Boğaz Doktoru Mustafa Mısır, burun tıkanıklığında tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

             Burun tıkanıklığının sık görülen ve günlük hayatı zorlaştıran problemlerden biri olduğunu söyleyen Kırşehir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Mustafa Mısır, tedavi yöntemlerini anlattı. KBB Doktoru Mısır, burun tıkanıklığının doğumsal veya sonradan edinilmiş yapısal bozukluklar, mukozal ödeme neden olan veya kitle etkisiyle burun pasajını (havanın burun içinden aktığı bir kanal) tıkayan çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelebileceğini belirterek “İki taraflı veya tek taraflı olabileceği gibi kalıcı veya geçici de olabilir. Burun tıkanıklığının sebebi hastanın yaşına göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle burun tıkanıklığı problemini gidermek her zaman kolay olmayabiliyor” dedi.

          Kırşehir’in Kulak Burun Boğaz Doktoru Mustafa Mısır, burun tıkanıklığının ciddiye alınması gereken bir belirti olduğunu söyleyerek “Altta yatan nedenin doğru bir şekilde teşhis edilmesi önemli. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Burun tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı grip veya alerjik rinit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumlarda, burun mukozası şişer ve burun geçitleri tıkanır, böylece nefes almada zorluk yaşanır. Fakat sürekli veya şiddetli burun tıkanıklığı durumunda, altta yatan neden daha ciddi olabilir” diye konuştu.

BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

          Burun tıkanıklığına yol açan diğer faktörlere de değinen Mısır, “Burun tıkanıklığına yol açan diğer faktörler arasında burundaki yapısal bozukluklar, sinüzit, burun polipleri ve ilaç yan etkileri yer alıyor. Burun tıkanıklığı şikâyeti olan hastaların kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir. Kapsamlı bir muayene ile altta yatan neden belirlenir ve uygun tedavi uygulanır” ifadelerini kullandı.

TEDAVİYE ALTTA YATAN NEDENE GÖRE DEĞİŞİYOR

         Burun tıkanıklığı tedavisinin hastanın durumuna ve altta yatan nedenlere göre değişebileceğini söyleyen Dr. Mustafa Mısır, “Evde alınabilecek bazı önlemler arasında nemlendirici kullanımı, tuzlu su çözeltileri ve buhar inhalasyonu bulunmakta. Bunlar bazı durumlarda burun tıkanıklığını hafifletebilir. Ancak kronik veya şiddetli burun tıkanıklığı durumunda, doktorun önerdiği ilaçlar veya cerrahi müdahale gerekebilir” dedi.

(FAHRETTİN TOKER)

  Kırşehir haberlerini, Kırşehir'den güncel son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyoruz...