Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda İç Anadolu şehirlerinde ki buğday üreticilerine uyarıda bulundu.
Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden dolayı Ekin Kambur Böceği olarak adlandırılan böcek türü hakkında bilgiler aktaran Yeşil, bu böceğin ürünlere büyük oranda zarar verdiğini söyleyerek önlem alınması gerektiğini belirtti.
İşte Emre Yeşil’in o açıklamaları; Hasada yakın günlerde başak danelerini, ekimde ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararlı olurlar. Yılda 1-2 döl verirler. İlkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. Buğday, arpa, çavdar ve nadiren yulafta zarar yaparlar. Hububatta ortalama %10-30 zarar yapar, Mücadele yapılmadığında zararı %100’e ulaşabilmektedir. Zarar oranı, toprak tipine (kumsal ve kepir toprakları sever), kardeşlenmeye, ürün rotasyonuna (münavebe) ve toprak rutubetine bağlı olarak değişir. Sonbahar ayları ılık ve yağışlı geçtiğinde kendini daha fazla göstermektedir. Esas ana zararı larvalar yapmaktadır. Larvaları, ekinlerin kök ve yapraklarını kemirmekte ve yaprakları toprak içine çekerek sadece damarlarını bırakmaktadır. Tarlada öbek öbek boşluklar veya sıralarda eksilmeler meydana gelmektedir. Saç yumağı gibi kalan yapraklar zabrus zararının tipik belirtisidir. Tarlada öbek öbek boşluklar veya sıralarda eksilmeler meydana gelmektedir. Üreticiler bu zarar şeklini bazen don zararı veya soğuk vurması ile karıştırabilirler.

EKİN KAMBURBÖCEĞİ (Zabrus spp.)
Zararlı böcek kışı toprak içerisinde ergin ve larva olarak geçirebilmektedir. Soğuk havalarda genellikle hareketsiz ve uyuşuk larvalar görülür. Ekin kamburböceği buğdaylarda; genç larva, olgun larva ve ergin zararı olmak üzere 3 farklı şekilde zarar meydana getirirler. Genç larva zararında; sonbahar aylarında ekin yapraklarını toprak altına çekerek beslenseler de çok önemli zarar meydana getirmezler.Olgun larva zararı; ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar ve metrekarede sayım sonucu 3-4 larva tespit edilirse tarlada yer yer yenik bölümler oluşabilir ve sıralarda boşluklar meydana gelebilir. Bu dönemde larva varlığını ve buğday tarlasında zarar sonucunda yenik olan bölümleri tespit ederek erken müdahale edilebilir.Ergin zararı; genellikle hasada yakın dönemlerde ergin hale gelmiş olan böcekler başak tanelerini yiyerek zararlı olurlar veya buğdayın toprağa ekilmesinden sonra toprak altındaki taneleri kemirerek zarar meydana getirirler.” Dedi

İYİ Parti Kırşehir Merkez İlçe Başkanlığına Hilmi Ergül atandı İYİ Parti Kırşehir Merkez İlçe Başkanlığına Hilmi Ergül atandı

EKİN KAMBURBÖCEĞİ (Zabrus spp.) MÜCADELE
Yeşil, ekin kamburböçeği mücadelesi hakkında ise “Aynı tarlaya üst üste buğday veya hububat ekildiğinde zararda artış meydana gelmektedir. Bu yüzden ekim nöbeti yapılmalıdır. Toprak nadasa bırakıldıysa uygun bir dönemde sürülerek buğdaygillere ait ve zararlının konukçusu olabilecek yabancı otların ölmesi sağlanmalıdır. Kimyasal Mücadelesinde; etkili bir mücadele için tohum ilaçlaması yapılmalıdır. Çünkü toprağa ekilen tohumları erginler kemirerek tohumun çimlenmesini engellemekte ve zarar teşkil etmektedirler. Yüzey ilaçlaması için; arazi kontrol edilerek larvaların veya zararın tespit edilmesi suretiyle geç sonbahar ve erken ilkbahar dönemlerinde yüzey ilaçlaması yapılmalıdır. Zararlının varlığı tespit edilen tarlalarda geç sonbahardan nisan ayı ortalarına kadar (kardeşlenme öncesi ve kardeşlenme dönemlerinde) 1/4 metrekare çerçeve tarlada farklı noktalara atılır ve bu çerçeve içine giren toprak 15 cm derinliğinde kazılarak canlı larva ya da zarar uğramış bitki var mı tespit edilir. Ekin kamburböceğinin buğdaylardaki en önemli zarar belirtilerinden birisi yapraklarda oluşturdukları zarar sonucunda saç yumağı gibi belirtiler meydana getirmesidir.” İfadesini kullandı.(HABER MERKEZİ)

Muhabir: Haber Merkezi