2 doktor o poliklinikte hizmet vermeye başladı 2 doktor o poliklinikte hizmet vermeye başladı

 Ülkemizde  görülen sıtma hastalığı Kırşehirde de sıkça karşılaştığımız sağlık sorunları arasında yer alıyor. Sıtma hastalığı ile  ilgili açıklamada bulunan  Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu “Dünya Sıtma Günü” nedeniyle bir açıklama da bulundu. İl Müdürü Ertan  ; "Sıtma, parazit taşıyan dişi anofel sivrisineklerin beslenmeleri esnasında insana inoküle ettikleri Plasmodium cinsi parazitlerin eritrositleri enfekte etmesiyle gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır." ifadesini kullandı.

Sıtma, geçmişte ülkemizde de yaygın görülen bir hastalık iken Bakanlık tarafından yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde yerli sıtma bulaşı sona erdiğini belirten İl Müdür Ertan ,"ülkemizde sıtma etkenini nakleden sivrisinek türlerinin bulunması, iklim ve çevresel faktörler, büyük nüfus hareketleri, sıtmanın endemik olduğu ülkelere seyahat edenlerin ve buralardan gelenlerin sayısının artması nedeniyle yurtdışı kaynaklı sıtma vakaları görülmektedir. Ayrıca; düzensiz göçmenler, ülkemizin sıtmanın yayılabileceği subtropikal bölgede yer alması ve iklim değişikliği nedeniyle ortalama hava sıcaklıklarında gözlenen artışlar nedeniyle sıtma riski halen devam ettiğinden Sıtma Eliminasyon Programı çerçevesinde faaliyetlerimiz devam etmektedir"dedi.
"Ülkemizin de dahil olduğu DSÖ Avrupa Bölgesi ülkelerinin tümünde yerli sıtma bulaşı sona erdiğini müjdeleyen İl Müdürü Ertan, Taşkent Deklarasyonunda belirlenen DSÖ Avrupa Bölgesinde 2015 yılında sıtmanın elimine edilmesi hedefine ulaşılmış ve DSÖ Avrupa Bölgesi yerli sıtma bulaşını sona erdiren dünyadaki ilk bölge olduğunu belirtti.

İl Müdürü Ertan,"Dünya Sağlık Örgütü, elde edilen bu olağanüstü başarının devamlılığında politik kararlılığı sağlamak amacıyla Aşkabat Bildirgesini hazırlayarak üye ülkelere imzaya sunmuştur.Sıtma bulaşıcının  yeniden başlamasının önlenmesini hedefleyen Aşkabat Bildirgesi Sayın Bakanımız tarafından imzalanmıştır. Sıtmanın ülkemize geri dönüşünü önlemeye yönelik çalışmalarımız kesintisiz olarak devam edecektir.Hastalık insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Dünyada 400’den fazla türü bulunan anofel sivrisineklerin yaklaşık 30 türü sıtma bulaşan önemli rol oynamaktadır. Sivrisinek sokması dışında sıtma; kan transfüzyonu, organ transplantasyonu, greftler ve kontamine enjektör veya iğnelerin ortak kullanımı ile de insanlara bulaşabilmektedir. Hastalık ayrıca plasenta yoluyla doğum öncesi veya doğum esnasında anneden bebeğe de geçebilmektedir.Sivrisinek sokmasıyla bulaşan sıtmada minimum inkübasyon süresi altı gündür. P. falciparum sıtmasında çoğu hastada enfeksiyon bulaştıktan an sonra ilk bir ayın içinde veya aylarda bulgu vermektedir. Bulaştıktan  sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır.
Ülkemizde mevzuat gereği sıtma tanısı tüm sağlık kuruluşlarında konulabilmektedir. Sıtma tedavi ilaçları İl Sağlık Müdürlüklerinden temin edilebilir.
Sıtma hastalığına karşı hâlihazırda onay verilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle; sivrisinek sokmalarına karşı kişisel korunma, hastalığın önlenmesinde ilk savunma hattı niteliğindedir. Diğer bir yöntem ise hastalığa karşı koruyucu ilaç kullanımıdır.
Sıtmadan koruyucu ilaçlar Bakanlığımız Seyahat Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ olarak verilmektedir." dedi.

( HABER MERKEZİ)

Muhabir: Haber Merkezi