Yaşam

Bu acıyı yiyen mutlu oluyor!

Kırşehir de hazırlanan ve sır gibi saklanan bu baharat karışımın bir çok faydası var!

Baharat dünyası, sadece lezzetlere değil, sağlığa da büyük katkılar sunuyor. Baharat dükkanı sahibi olan Asuman Kımçak, özel olarak hazırladıkları ve "dünyanın en acı baharatı" olarak nitelendirdiği karışımı ile dikkat çekiyor. Bu karışım, sıradan baharat anlayışını aşan özelliklere sahip. Kımçak'ın baharatı, yedi çeşit baharatın ötesinde, isim vermediği birçok özel bileşeni içeriyor.

Asuman Kımçak, acı baharatın sadece lezzet katmakla kalmayıp, aynı zamanda vücutta mutluluk hissi uyandıran hormonların salgılanmasını da teşvik ettiğini açıkladı. Baharat dükkanı olan Asuman Kımçak: ''Biberin acılığını veren kapsaisin maddesi, acı hissine karşı vücudun endorfin, serotonin, oksitosin ve dopamin gibi hormonları salgılamasını tetikliyor. Bu hormonlar, özellikle endorfin, acıyı bastırmak ve mutluluk hissi yaratmak için beyne sinyaller gönderiyor. Acıyı yiyen mutlu olur, çünkü acıyı bastırmak için beden mutluluk hormonu salgılar. Ayrıca doğal ağrı kesici haline gelir."  diyerek karışımın ve bu karışımın getirdiği mutluluğun sebebini açıkladı. Asuman Kımçak, baharatının sadece ruh haline değil, fiziksel sağlığa da olumlu etkileri olduğunu belirtti. Baharat, doğal kolesterol dengesine yardımcı oluyor. Yemeklere ve mezelerine sadece lezzet katmakla kalmayıp, aynı zamanda kolesterolü dengelemek için de tercih ediliyor.