Yaşam

Borcu olan kurban kesebilir mi?

Kişinin malı olmakla birlikte borcu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser.

            Kırşehirli vatandaşlarımız kurbanın kimlerin keseceğini araştırıyor. Borçlu kişiye Kurban düşer mi? Borcum var bana Kurban düşer mi? Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Kırşehirli vatandaşların aklında ‘’ Borçlu kişiye Kurban düşer mi? Borcum var bana Kurban düşer mi? ’’ soruları belirmeye başladı. 28 Haziran Çarşamba günü Kurban bayramı başlayacak ve binlerce Müslüman kurban kesecek. Kurban kesip kesemeyeceğine karar veremeyen Kırşehirli vatandaşlar ‘Borçlu Kurban Keser mi’’ sorularının yanıtlarını merak ediyor.

              Konuyla ilgili Kırşehir İl Müftülüğü sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada; “Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli (nisap) miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir. Hz. Peygamber (s.a.s.) imkân bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle (İbn Mâce, Edâhî, 2), bir taraftan kurban ibadetinin imkân bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir malî imkâna sahip olmak gerekir ki, bunun ölçüsü de kişinin temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- 80.18 gram altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır. Kişinin malı olmakla birlikte borcu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser. Fakat temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez.” yer verdi. (AYNUR BAYRAK) 

Kırşehir haberlerini, Kırşehir'den güncel son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyoruz...