Yaşam

Bilinçli bir şekilde bitki çayı tüketilmeli

Kişiye uygun bitki çayları tercih edilmeli

Kırşehir’in tanınmış Diyetisyenlerinden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hakan Han Ural, kilo verme ya da yağ yakma amaçlı kilo kontrollerinde bitki çaylarından beklentilerin yüksek olmaması gerektiğini söyledi. Kış aylarının yaklaşması ve soğuk havaların etkili olmasıyla bitki çaylarına talep arttı. Bitki çayları sadece ısınmak için değil zayıflatmak için de tercih ediliyor. Diyetisyen Ural;, bitki çayları hakkında en çok merak edilen soruları sorduk.

Öncelikle bitki çayları her zaman tüketilebilir mi? Bitki çayı tüketmenin bir mevsimi var mı? 

Diyetisyen Ural; Bitki çayları mevsimden bağımsız olarak çeşitlendirilip her mevsimde tüketile bilinir. Kışın soğuk algınlığı için tercih ettiğimiz bitki çaylarını çeşitli tariflerle yaz aylarında soğuk çay olarak hazırlayabiliriz. Mevsimden bağımsız olarak, önemli olan hangi bitki çayını günün hangi saatinde kimler, ne kadar içmeli ya da içmemeli konusunda doğru bilgilere sahip olmalıyız. Anne adayının ya da böbrek hastası bireylerin tercih etmesi gereken bitki çayları ile özel durumu bulunmayan bireylerin tercih edeceği bitki çayı miktarı ve çeşitliliği farklılık gösterir. Güvenilir yerlerden temin edilmiş, kontrolsüz karışım olmayan, kişiye uygun bitki çayları tercih edilmelidir.”

Peki, bitki çayları hangi saat aralıklarında tüketilmeli?

Diyetisyen Ural; Tercih edilen bitki çayına göre zaman dilimini ayarlamak en azından tercihlerimizi bilinçli olarak yapmamız büyük önem taşır. Sabah uyanınca ya da kahvaltıda içilen adaçayı özellikle kan şekerini dengeler. Gece boyunca organizmamız toksin ve artık maddeler üretir. Uykuda sıvı kaybı olurken bedene sıvı girmediği için zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmak adına sabah saatlerinde su ile beraber adaçayı, ıhlamur, hafifletilmiş yeşil çay, kiraz saplı çaylar ya da limon ilaveli siyah çay tercih edilmelidir. “

Nane, zencefil, rezene içerikli çaylar hazımsızlığa iyi gelir 

Diyetisyen Ural; “ Öğle saatlerine doğru düşen kan şekeri dengesi için doğal aromalı yeşil çaylar, katkı maddesiz meyve çayları en doğru tercihlerdir. Ana öğünlerde yenilen yemeğe göre hazımsızlık, şişkinlik hissedilebilir. Bu durumda öncelikli bağırsak sağlığından emin olunarak, rezene, nane çayı, zencefil içerikli çaylar tercih edilmelidir. Kabızlık gibi bir problem yaşanıyorsa bunlara ek sinameki çayı, hindiba kökü çayı da tercih edilebilinir. Yoğun çalışma temposu, sınav stresi ya da daha kaliteli bir uyku için ise uyumadan bir bir buçuk saat öncesinde papatya, melisa, ıhlamur içilmelidir. Önemli olan nokta kimlerin ne kadar ve hangi bitki çayını içmesi gerektiği tamamen bireysel değerlendirilmelidir. “

kirsehirmemleket.com okurları için kış aylarına özel bir bitki çayı tarifi verebilir misiniz?

Diyetisyen Hakan Han Ural ;”Ekinezya bitkisi çayı bağışıklık sistemini destekleyen grip savar olarak da bilinen bir çaydır. Ancak çok fazla karışım yapılmaması gereken bir bitkidir. Grip ya da soğuk algınlığı durumunun yaşanmaması, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerikli çayları kış aylarında daha çok tercih edebiliriz. 

Malzemeler:

1 tutam ıhlamur

3 adet kuşburnu kurusu 

Fındık kadar taze zencefil 

1 adet kabuk tarçın (seyhan tarçını) ya da 3 adet karanfil 

Çeyrek portakal ya da yarım elma 

2 su bardağı su 

Hazırlanışı: Portakal ya da elma dilimleri ile beraber kuşburnunu su ile kaynatın. 3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Ihlamur, taze zencefil, tarçın veya karanfili ekleyerek 7 dakika demlendirin. Çok sıcak olmamak şartıyla tatlandırmak isterseniz 1 çay kaşığı bal ilave ederek içebilirsiniz. Şifa olsun.

Kilo verme ya da yağ yakma amaçlı kilo kontrollerinde bitki çaylarından beklentiler yüksek olmamalı

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kilo verme ya da yağ yakma amaçlı kilo kontrollerinde bitki çaylarından beklentiler yüksek olmamalı. Şifa kaynağı elbette doğal ancak dengeli beslenme ve düzenli hareket edilmediği sürece kilo kontrolü sağlamak pek mümkün değildir. Bitkilerin kontrolsüz karıştırılması yararlı iken zararlı forma dönüşmesine, fazla miktarda içilmesi zehirlenmelere neden olabilir. Günde 3 fincandan fazla bitki çayı içmemeye, bitki çayı içtikten sonra su atımına etkisini tamamlamak için su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Şifa kendimizi analiz etmemizde, doğayı korumamızda gizli…