Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Köksal, Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin 10 bin hektardan 5 bin hektara düşürülme girişiminin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bölgedeki en az dört altın-gümüş madeni açılmak istendiğini belirten Köksal, bu durumun Seyfe Gölü’nü tehdit ettiğini ifade etti.
Kırşehir Belediyesi harekete geçerek Seyfe Gölü Kuş Cenneti Koruma Alanı'nın 10 Bin hektardan 5 Bin hektara düşürülmesine karşı Badıllı, Seyfe, Gümüşkümbet, Dalakçı, Karacaören, Boztepe ve Çimeli'den 23 imza ile Kırşehir Adliyesi'nde Danıştay'a başvuru gerçekleştirildi.
Kırşehir'in doğal güzelliklerinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz diyen Başkan Köksal,Kırşehir Belediyesi olarak, hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise Seyfe Gölü’nün hem bölge hem de dünya için önemine değindi. Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin RAMSAR Sözleşmesi çerçevesinde “3 ve üzeri koruma sınıfına” sahip olduğuna dikkat çeken Ekicioğlu, gölün kuş göç yollarının kesişim noktasında yer aldığını ve iklim değişikliği nedeniyle göldeki su seviyesinin düşüş gösterdiğini ifade etti.
Seyfe Gölü Kuş Cenneti, dünyanın önemli kuş göç yolları üzerinde bulunuyor diyen Ekicioğlu,burada yapılacak madencilik faaliyetleri, sadece ekosistemi değil, tarım ve hayvancılığı da yok etme riski taşıdığını vurguladı.
“MADEN ARAMA ÇALIŞMALARI, KIRŞEHİR’İN ÖLÜM FERMANI OLACAK”
Ekicioğlu, bölgedeki maden arama çalışmalarının Kırşehir’in geleceğini tehdit ettiğini vurguladı. Seyfe ve Kızılırmak havzalarının tehdit altında olduğunu ifade eden Ekicioğlu, altın çıkarma çalışmalarında saatte 180 ton su kullanıldığını ve bu durumun Seyfe Gölü’nü tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını belirtti.Ekicioğlu,“Bu dağlarda altın çıkarmak, Kırşehir'in ölüm fermanını ilan etmek olacaktır. Saatte 180 ton su kullanarak altın çıkarma faaliyetinde bulunmak, Seyfe’nin tamamen yok olması ve tarım ile hayvancılığın bitmesi demektir”dedi.