Doğaseverler fidan dikimi için buluştu Doğaseverler fidan dikimi için buluştu

Uzun zaman önce göç mübadelesi döneminde Türkiye'ye gelen ve buraya yerleşen Bulgaristan göçmenleri geldikleri yerden kendilerine ait bir çok yemek getirdi. Yerli halk ile göçmenlerin kültür farklılığı olumlu anlamda değerlendirildiğinde yemek kültüründeki farklılık tam bir ziyafete dönüşebilir. Yemek çeşidi artar, her sofrada her kültür yer bulabilir. Mesela Baniçka hamur işinden yapılan bir börektir. Bir de bunun kardeşi Poniçka vardır. Bulgaristan lezzet biriminde tatlının kardeşidir. Yapımı kolay bu yüzyılın gözdesi olabilecek Ponikça'nın yapımı basittir.  Kırşehir'de yaşayan göçmen ve yerli halk bu yemek kültürü uyumu yakalayan güzel şehirlerden bir tanesidir. O yüzden hem göçmenler hem de yerli halk arasında sık tercih edilen bir tatlıdır... Küçük donutlar halinde hazırlanan hamurlar kızgın yağda pişirilir ve üzerlerine pudra şekeri dökülerek servis edilir. Bu leziz mi leziz hamur işi tarifini hazırlamak isteyenler için tarif ise şu şekilde:

  • Poniçka Tarifi İçin Malzemeler
  • 500gramun
  • 1/2litresu
  • 20gramyaş maya
  • 1yemek kaşığıtoz şeker
  • 1çay kaşığıtuz
  • Kızartmak için:
  • 3su bardağıayçiçek yağı
  • Servisi için:
  • 2yemek kaşığıpudra şekeri
  • 4yemek kaşığıbal
  • 4yemek kaşığıreçel

Poniçka Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yarım litre suyu ısıtın ve içine sırasıyla; toz şeker, tuz ve yaş mayayı ekleyin.
  • Unu yavaş yavaş suyun içine dökün ve karıştırmaya başlayın.
  • Hamuru yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Kulak memesi kıvamına gelen hamuru, 40 dakika boyunca kabarmaya bırakın.
  • Kızartma tavanıza yaklaşık 3 cm. yüksekliğinde olacak şekilde ayçiçek yağını aktarın ve yağı kızdırmaya başlayın.
  • Bekleyen ve kabaran hamurunuzu dilediğiniz büyüklükte ya da bir kaşık yardımı ile küçük parçalara bölün.
  • Hamurunuza dilerseniz yuvarlak, lokma gibi bir şekil verebilir, dilerseniz hazırladığınız hamur toplarını simit gibi içi delikli hale getirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız hamurları kızgın yağa atın ve iki tarafı da bakır rengi alana kadar kızartın.
  • Pişen hamurları tahta bir servis tabağına alın. Böylece hamurunuz terlemez ve altı da üstü de çıtır çıtır kalır.
  • Tüm hamurları kızarttıktan sonra üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin. Poniçka’nın asıl servis ediliş tarzı pudra şekeri, bal ya da reçelledir ancak damak zevkinize göre tuzlu ürünlerle de servis edebilirsiniz.
  • İşte hazır! Günün her saati nom nom nom yenebilecek Poniçka’larınız evde çok rağbet göreceği için sıcakken hemen bir lokma alın ve eserinizle övünün.

Poniçka Tarifinin Pişirme Önerisi

  • Hamurları pişirirken kullanacağınız yağ tavanın dibinden yaklaşık 3 cm. yukarıda olmalıdır. Böylece kabarmış hamurlar kızgın ve bol yağda daha kolay pişecektir.
Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN