ATATÜRK’ÜN KIRŞEHİR’E GELİŞİNİN 104. YILI (1)

24 Aralık 2023 tarihi Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 104. Yılı Kırşehir Belediyesinin Kültür –Tarih yayınları serisinden yayınlanan ve Sırrı Kardeş tarafından derlenen Heyet’i Temsiliye ve Mustafa Kemal Kırşehir’de Kitabından alıntılar yaparak yazıma başlamak istiyorum.
Sözkonusu kitabın basıldığı yıılda Belediye Başkanı olan Halim Çakır, İlk söz adlı yazısında şunları diyor. Kırşehir Belediyemiz, kültür hamlesinde iki büyük adımı daha gerçekleştirmektedir. Yıllar önce basılmış ve bugün neredeyse kütüphanelerde bile örneği kalmamış iki önemli eseri yeniden Kırşehir halkının ve gençliğinin istifadesine sunmaktadır.
Kırşehir kültür hayatının önemli aydınlarından Cevat Hakkı Tarım’ın ve Hatip Arıöz’ün anılarından da oluşan “Atatürk Kırşehir’de” kitabı ile; Kırşehir’e önemli hizmetlerde bulunan bir başka aydın Sırrı Kardeş’in “Heyet’i Temsiliye ve Mustafa Kemak Kırşehir’de” adını verdiği eseri Ahi Evran Üniversitesi, Tükçe Eğitim Bölümü Türk Dili Okutmanı Mehmet Akif Alkaya bu değerli iki anı kitabını Kent Konseyi Genel Sekreteri araştırmacı- Yazar Adnan ve Eğitim- Kültür Müdürümüz Ekrem Öztürk’le birlikte asıllarına sadık kalmak şartıyla yeniden basıma hazırlamışlardır.
Unutulmak ve kaybolmak üzere olan iki hatıra kitabının-ki bunların Ulu Önder’in hayatının küçük bir parçasını oluşturmaları ayrı birer önem katmaktadır. Bu eserlerin yeniden hayata döndürülmesi küçük bir çaba gibi görülebilir. Ancak kısa bir zaman diliminde hazırlanan ve Atatürk’ün Kırşehir’e gelişini 87. Yıl dönümünde Kırşehir halkına takdim edilecek bu eserlerin daha sonra yapılacak bu konudaki çalışmalara başlangıç niteliği taşımasını umut etmekteyiz
Bu kitabın hazılanmasında büyük emeği olan Sırrı Kardeş’in Ön Sözünü buraya almamak olmaz. Sırrı Kardeş ön sözünde söyle diyor: Mustafa Kemal ve arkadaşları, Sivas Kongresi’nden sonra Ankara’a gelirken 24 Aralık 1335 (1919) tarihinde Kırşehir’de konuklamışlardır. 21 Aralık sancak hudutlarından içeri giren, büyük misafir, 26 Aralı’ta şimdiki başkentimiz olan Ankara’ya gitmek üzere sınırlarımızdan ayrılmışlardır.
O güne ait hatıralardan elde edebildiğim kadarını toplayarak 24 Aralık 1941’de ilk defa yıl dönümünü kutladığımız zaman Kırşehir Halkevi salonunda konferans halinde dinleyicilere sunmuştum. Bazı arkadaşların bu notları yayınlanmasını istediler. Uzakta bulunan hatıra sahipleriyle yazışarak, bazılarıyla görüşerek notlarımı biraz daha genişlettim. Bu hale geldi.
Hazırlayışımda kusurlu yerlerin olduğunu biliyorum. Fakat beni avutan tek nokta, Kırşehir’in 1335 yılında uzağı gören, karanlıkları delen sezişleriyle Mustafa Kemal ve arkadaşlarına, ruhundan gelen sevgiyi bütün kudretiyle göstermiş olmasıdır. Kırşehir bağrında konuklattığı Mustafa Kemal’in Heyet-i temsiliye Reisi’nin şahsında memleketi kurtaracağına inanmış, yarını henüz bilinmeyen ve belirmeyen, bin bir engeller ve güçlükler içinde yürüyen Mustafa Kemal kervanına katılmış, bağlanmıştır
24 Aralık 1919’da Kırşehir’in kendisine gösterdiği sevgiden çok mütehassız olan Mustafa Kemal de el yazısıyla Kırşehir için ebedi bir mükafat sayılan hatırayı bırakmışlardır.
Ben bu hatıraların kaybolmasına razı olmadım. Bu hatıraları bir araya getirirken belki değerli bir kalemin tablolaştırmak isteyeceği manzaralar olacaktır. Fakat zamanın yaşayanlar üzerinde yaptığı tahribatı bilen biri sıfatıyla, o günü gören gözlerin, o günleri yaşayan hafızaların seyrekleştiklerini görmenin azabına ve bu hatıraların bir gün sahipleriyle birlikte büsbütün kaybolacaklarına tahammül edemedim. İşte bütün bunları düşünerek, mevcut malumatı hemen tesbite uğraştım Güçüm bu kadarına yetişebildi.
Sırrı Kardeş’in çeşitli kaynak kişilerden alıp derlediği ve Kırşehir Belediye’si tarafından yayınlanan Mustafa Kemal Kırşehir’de kitapçığından alıntılar alarak yazımıza haftaya devam edeceğim.