Gündem

Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 103. yıldönümü kutlandı

Cacabey Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, Atatürk'ün Kırşehir'de karşılandığı yer olan Gazi Parkı’nda devam etti. Kaleden üç pare top atılması ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından halk oyunları gösterileriyle devam etti. Törende açıklamalarda bulunan Vali Hüdayar Mete Buhara, “Atatürk, 21 Aralık 1919 tarihinde geldiği Mucur ilçemizde 3 gün boyunca temaslarını sürdürmüş, 24 Aralık 1919 tarihinde de Kırşehir’e gelmiştir. Kongre Heyeti’nin Kırşehir’e geleceği haberi dalga dalga her tarafa yayılmış, vatanın kurtulması için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler, Atatürk ve arkadaşlarını en güzel şekilde ağırlamak için seferber olmuşlardır. Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bir zamanda büyük önderi ağırlamanın gururunu yaşayan Kırşehir halkının coşkusu o soğuk havayı adeta tersine çevirmiştir. Kırşehirliler, tarihimizin o en karanlık günlerinde Mustafa Kemal’e olan bağlılığını ifade etmenin ve Atasıyla ebedileşmenin mutluluğuna ermiş, Büyük Kurtarıcı da Kırşehir halkına ve gençlere duyduğu güveni Beni çok hislendirdiniz. Her yerde halkın coşkun tezahürleriyle karşılaştık. Milletin azm ü imanının kuvvetli olduğuna inandık’ sözleriyle belirtmiştir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum" dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar ise konuşmasında, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyeti üyeleri, milli mücadele ruhunu tüm Anadolu'ya yaymak amacıyla Ankara'ya giderken, yol güzergâhı üzerinde olan illerde de temaslarını sürdürmüşler ve bu bağlamda 24 Aralık 1919 tarihinde de Kırşehir'e gelmişlerdir. Bundan 103 yıl önce, Atatürk ve arkadaşlarının Kırşehir'e geleceğini haber alan Kırşehirlilerin, onları coşku ile karşıladıkları tarih sayfalarında kayda geçmiştir. Anadolu topraklarının emperyalistler tarafından işgal edilmesi sonucunda, çaresizlik duygusunun adeta bir karanlık gibi çöktüğü o zor şartlarda, Anadolu'ya bir güneş gibi doğan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkması sonucu başlayan bağımsızlık mücadelesi ile ardından yapılan Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar doğrultusunda, aralarında ilimiz Kırşehir'in de bulunduğu Anadolu halkı, Onun önderliğinde işgallere karşı onurlu direnişi desteklemiştir. Anadolu halkının birlik ve beraberlik ruhunu perçinleştirmek, direniş ve kurtuluş ruhunu tüm Anadolu'ya yaymak amacıyla, Kurtuluş Mücadelesine önderlik eden Heyet-i Temsiliye Başkam Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, kongreler sürecinin ardından Anadolu'da karargâh olarak seçtikleri Ankara'ya geçerken 24 Aralık 1919 tarihinde Kırşehir'e uğramışlardır.

Soğuk bir kış günü Kırşehir'de Kılıçlı Köprüsü mevkiinde, çoğu gençlerden oluşan kararlı ve inançlı Kırşehir halkı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Heyet-i Temsiliye Üyelerini karşılayıp, Milli Mücadele kahramanlarım adeta bağırlarına basmış, Kurtuluş ve Kuruluş yolundan asla vazgeçmeyeceklerini bildirmişlerdir. Kırşehirliler olarak, o zor şartlar altında büyük bir kararlılık göstererek Anadolu Halkına önderlik eden, destan niteliğinde bir Kurtuluş Mücadelesi sonucunda ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'ü ilimizde ağırlamanın onurunu 103 yıldır yaşıyoruz.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği yoldan ve Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğimizi, bundan tam 103 yıl Önce Kılıçlı Köprüsü'nde bulunan gençlerin azim ve kararlılığıyla bir kez daha bildiriyor; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Program, Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Aşık Said Salonu'nda, Aşıkpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Temel Recai Yağmur tarafından verilen konferans ile devam etti.