Yaşam

Arıcılık Zor Durumda

Arıcılık Üreticileri İklim Değişikliği ve Maliyet Artışı Sebebiyle Zor Durumda

Kırşehir Arıcılar Birliği Başkanı Raşit Umucu, son dönemde kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle bal üretiminin girdilerinin arttığını ve maliyetlerin çoğaldığını vurguladı. Arı yetiştiricileri, artan maliyetlere rağmen emeklerinin karşılığını alamıyor.

Umucu, Türkiye genelinde bal üreticilerinin giderek azaldığına dikkat çekti. İklim değişikliği, üreticiler için birçok sıkıntıya yol açıyor. Türkiye Arıcılar Birliği'nin belirlediği bal fiyatları, üreticinin giderlerini karşılamıyor. Umucu, yetkililerin bu konuda acil olarak harekete geçmeleri gerektiğini ve bal fiyatlarında bir düzenleme yapılmasını istedi.

2023'teki üretim düşüşü

Başkan Umucu, 2023 yılında bal üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını bildirdi.

"2022 yılında yağmurların bir nebze gecikmesi ve mevsim şartlarının iyileşmesiyle geçtiğimiz yıl bu döneme oranla daha iyi ve verimli idi. Ancak 2023 yılı bizler için olumsuz geçti. Havaların hızla ısınması ve ardından soğuması, bal üretiminde yüzde 40 ila yüzde 60'lık bir düşüşe sebep oldu."

dedi.

Kuraklık ve çiçeklenme problemleri

Umucu, kuraklık sebebiyle bitkilerin erken ya da geç çiçeklenme ve tomurcuklanma yaşadığına, bu durumun da arıların bitkilerden yeterince yararlanamamasına neden olduğuna vurgu yaptı.

"Havalar geç ısındı ve ardından yağmurlar normalin üzerinde seyrettiği için bahar yağışları zamanında olmadı. Bu sebeple doğadaki çiçekler tam açamadı ve kuraklık nedeniyle kuruyup yok oldu."

dedi.

Taban fiyatları ve tüccarların rolü

Başkan Umucu, arı üreticilerinin günümüz şartlarındaki zorluklarına değinerek,

"Arı üreticisi her geçen yıl azalmakta, geride kalan üreticiler ise mevsim şartlarının değişmesi ile ayakta durma mücadelesi verirken, taban fiyatlarının düşüklüğü üreticiyi geri atım atıyor. 128 tl fiyat belirlenen balın maliyeti 150 tl olunca tüccarlar da bunu fırsata çeviriyor. Yetkililerimizden ricam, üreticilere desteğin artmasıdır."

şeklinde konuştu.