Gündem

Aman dikkat! Beslenme önemli!

Sonbahar beslenme reçetesi!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hakan Han Ural, mevsim geçişlerinde ve kış mevsiminde nasıl beslenilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu

Kış mevsiminde doğru beslenme ile hastalıkların önüne geçilebileceğini aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Ural, “Kış aylarına yavaş yavaş yaklaştığımız şu günlerde havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla hastalıklar ve artan hareketsizlik nedeniyle kilo artışı artmaktadır. Kapalı alanda geçirdiğimiz vaktin artmasıyla beraber iştahta da artış meydana gelebilir ve özellikle yüksek kalorili olan yiyeceklere karşı ilgimiz artar. Bu durumdan korunmak için öncelikli hedefimiz öğün atlamamaktır. Kış aylarında daha fazla uyuma isteği ve alarm erteleme ile kahvaltı atlanmamalıdır" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ural, “Sonbahara girmekle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemimizle soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarmış oluyoruz. Aynı zamanda sonbahar depresyon ayı olarak da bilinmekte kişiler kendilerini bu mevsimde daha mutsuz hissetmekte bu da kişiyi çikolata, şeker gibi tatlı gıdaları yemeye eğilimli kılmaktadır.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ural, “Mevsim geçişlerinde bu gibi nedenlerden dolayı bozulan beslenme alışkanlığı ve soğuk havaların da etkili olması ile hastalıklara yakalanmak kaçınılmaz olmaktadır. Bu hastalıklara yakalanmadan ve beslenme düzenimizi bozmadan sağlıklı bir kış ayı geçirmek için şimdiden dikkat edilmesi gerekmektedir bunun içinde yapılması gerekenler basit bir şekilde şöyle sıralanabilir:

  • Vitamin ve mineral deposu olan meyvelerin tüketimine özellikle önem gösterilmeli. Özellikle antioksidan olan A, C ve E vitaminleri ile magnezyum ve çinko mineralleri bağışıklığa olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
  • Bu dönem de artan tatlı ihtiyacını baskılamak için hem 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde az az ve sık sık beslenilmeli hem de kesinlikle öğün atlanmamalıdır.
  • Tatlı ihtiyacını baskılamak için başvuracağımız diğer bir kurtarıcı ise tarçın. Gün içerisinde tükettiğimiz yoğurt içerisine veya meyvelerimizin üzerine ekleyeceğimiz 1 çay kaşığı tarçın bu isteği baskılayacaktır. Ayrıca içtiğimiz suyun içerisine de çubuk tarçın ekleyebiliriz.
  • Sonbahara girmekle birlikte artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak içinde B grubundan zengin vitaminleri tüketmek fayda sağlayacaktır. Bunlara tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri örnek olarak verilebilir.
  • Antiseptik özelliğinden dolayı günde 1 fincan ekinezya çayı tüketmek ve bağırsak sağlığını korumak için de probiyotikli yoğurtlar veya kefir tüketmek bu dönemde bize olumlu yönde destek verecek ve hastalıklara yakalanmamızı önleyecek veya hafif şekilde atlatmamızı sağlayacaktır.”