Adıyla tartışma yaratan Bulgaristan göçmenlerinin ''akıtma'' ve ''döndürme'' olarak nitelendirdiği Kırşehir halkının adını farklı bildiği, aslında her evin sabah kahvaltısını süslemekte olan hamur işinin sizce adı nedir? Aslında adından da anlaşılacağı üzere bu yapılan hamur bir şey ya akıtılacak ya döndürülecek. Bu “akıtılan” da krep hamuru olacak. Krep hamuru tavaya döküldükten bir süre sonra da “döndürülecek”. Babaannelerin bol yağlı yaptıkları bu krepler dolaptan yeni çıkan peynir, domates, bal gibi besinlerle bir araya getirilerek afiyet bal şeker olarak tüketilir.
Akıtma (Krep) Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı un
2 yumurta
1, 5 bardak (300 ml) süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Akıtma (Krep) Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle un ve sütü hiç topak kalmayıncaya kadar çırpalım. (tamamını süt yerine yarı yarıya su- süt karışımı kullanabilirsiniz.)
Daha sonra sıvı yağ, tuz ve yumurtaları ekleyip tekrar çırpalım. Çırpmak için tel çırpıcı yeterli, mikser kullanmanıza gerek yok.
Yapışmaz tavayı ocağa alıp kızdıralım. Krep tavası evde bulundurmanız bu gibi tarifler için iyi olacaktır. Krep tavası ile yağlamadan ve hızlıca akıtmalarınızı pişirebilirsiniz. Krep tavası yoksa yapışmaz teflon tava kullanılabilir.
Hamurdan 1 kepçe kadar tavaya döküp, tavayı çevirerek yaydıralım. Tavanın büyüklüğüne göre hamur miktarı değişebilir. İlk hamuru dökünce kendi tavanız için en uygun miktarı siz karar verebilirsiniz. Tavayı ocaktan kaldırıp çevirerek hamuru yaydırın, hamur her yere eşit şekilde yayıldıktan sonra hala yayılmayan fazla hamur kalıyorsa bir dahakine daha az hamur boşaltın.
Hamurun içindeki su buharlaşıp alt tarafı kızarınca spatula ile akıtmayı çevirelim.
Her iki tarafı da pişen akıtmayı servis tabağına alıp tüm hamur bitinceye kadar pişirmeye devam edelim.