CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, aile hekimlerinin karşı çıktığı halde yürürlüğe konulan yönetmeliğe ilişkin hususları TBMM Genel Kurulu'nda gündeme getirdi ve konuşmasında ilk olarak şunlara yer verdi: "Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinin tüm itirazlarına rağmen "Performans ve Ödeme Yönetmeliği"ni yürürlüğe koydu. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarının örgütleri bu bağlamda 6-7-8 Kasım günleri iş bırakma kararı aldılar. Çünkü bu yönetmelikle koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayırabilmenin önü tıkanmaktadır."
Milletvekili İlhan, iktidarın düzenleme adı altındaki tuhaf uygulamalarının bir yenisi olan bu yönetmelikle sağlıkta şiddet ortamına zemin oluşturulacağına dikkat çekerek eleştirilerini şu şekilde sürdürdü: "Kendi içinde taşıdığı çelişkili teşvik uygulamaları ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirecek şiddet ortamına zemin hazırlamaktadır. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız olacak saçma sapan performans kriterleri içermektedir. Ayrıca entegre ASM'lerde hekim, ebe ve hemşirelere 184 saat mesai yanında 96 saat acil nöbeti ve hekimlere 240 saate yakın defin icap nöbeti zorunluluğu getirilmektedir. Nöbet ertesi çalışma zorunluluğu ile 33 saat aralıksız çalışmanın da önü açılmaktadır."

"SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ CİDDİ GÜÇLÜKLERE İTEN YÖNETMELİK YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR!"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerginlik TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerginlik

Hekimleri ve hastaları karşı karşıya getirecek ve güç durumlar yaratacak olan yönetmeliğin tekrar ele alınıp detaylandırılması gerektiğinin altını çizen milletvekili İlhan,konuşmasını şu sözlerle devam etti. İlhan,"Bu sebeplerle Sağlık bakanı böylesi kötü bir yönetmelik ile sağlık çalışanlarının hem ahını hem de vebalini almıştır.Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinin tüm itirazlarına rağmen "Performans ve Ödeme Yönetmeliği"ni yürürlüğe koydu. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarının örgütleri bu bağlamda 6-7-8 Kasım günleri iş bırakma kararı aldılar. Çünkü bu yönetmelikle koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayırabilmenin önü tıkanmaktadır. Kendi içinde taşıdığı çelişkili teşvik uygulamaları ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirecek şiddet ortamına zemin hazırlamaktadır. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız olacak saçma sapan performans kriterleri içermektedir. Ayrıca entegre ASM'lerde hekim, ebe ve hemşirelere 184 saat mesai yanında 96 saat acil nöbeti ve hekimlere 240 saate yakın defin icap nöbeti zorunluluğu getirilmektedir. Nöbet ertesi çalışma zorunluluğu ile 33 saat aralıksız çalışmanın da önü açılmaktadır. Bu sebeplerle Sağlık bakanı böylesi kötü bir yönetmelik ile sağlık çalışanlarının hem ahını hem de vebalini almıştır”dedi.

Muhabir: Zeliha Karayel